Ameerika Vähiseltsi poolt läbiviidud värske uuring analüüsis sigarettide müügi muutusi, kui turule tutvustati uudseid tubakatooted. Uuringutulemused näitasid, et pärast kuumutatava tubakatoote iQos tutvustamist Jaapani turul vähenes sealne sigarettide läbimüük rekordiliselt kiiresti - varsem 1,8% turulangus 9,5%-ga. Tubakatoodete kogutarbimine uute toodete lisandumise tõttu aga ei kasvanud.

British Mediacal Journal’is avaldatud uuring viidi läbi Jaapani üheteistkümnes regioonis aastatel 2014-2018. Uurijad märgivad, et uuringuperioodil ei toimunud Jaapanis märkimisväärseid tubakapoliitika muudatusi ega muid olulisi sündmusi, millega võinuks sigarettide müügi kiiret vähenemist täiendavalt selgitada.

Kuigi kuumutatava tubaka tootjad väidavad, et uudsed tooted on tervisele sigarettidest vähem ohtlikumad, siis antud uuring rahvatervise aspekti otseselt siiski ei analüüsinud. Siiski viidati uuringu raportis teistele uuringutele, kus on selgunud, et kuumutatavate toodete aerosoolis on väiksem ohtlike ainete osakaal kui tavalistes sigarettides.

Kuumutatavate toodete näol (heat-not-burn) on tegemist spetsiaalse seadmega, milles tubakat kuumutatakse umbes 300 kraadini. Kuumutamisel ei toimu tubaka põlemist nagu tavapärast sigaretti läites. Kuumutatav tubakatoode erineb e-sigarettidest, sest selles seadmes kuumutatakse nikotiinivedeliku asemel töödeldud tubakalehtedest tehtud tubakapulkasid. Esimesed taolised tooted jõudsid Jaapanis müügile 2014. aastal.

Eesti on üks vähestest Euroopa Liidu riikidest, kes jätkuvalt piirab kuumutatavate tubakatoodete turustamist vaatamata sellele, et on tekkinud arvestatav tarbijaskond ja toodet ostetakse järjest suuremates kogustes piirikauplustest. Riigikogu plaanib kuumutavate toodete reguleerimist Tubakaseaduse raames sügisesel istungperioodil.

Levinuima kuumutatava tubakaseadme iQos tootja Philip Morris on võtnud oma pikaajaliseks eesmärgiks sigarettide tootmise lõpetamise ning asendamise uute tubakatoodetega. Kuumutatavad tooted on mõeldud sigarettide suitsetajale vähemkahjulikuma alternatiivina, neid ei turundata mittesuitsetajatele ja noortele.