Sideministeerium, föderaalne monopolidevastane teenistus FAS ja julgeolekuteenistus FSB peavad välja töötama virtuaalsete SIM-kaartide seadustamise Vene Föderatsioonis. Tehnoloogia, mida juba toetavad uued iPhone, Apple Watch ja muud seadmed, võimaldab loobuda füüsiliste SIM-kaartide kasutamisest. Kuid telekommunikatsioonioperaatorid ja eksperdid on eSIM-i kasutamisel mures abonentide andmete turvalisuse probleemide pärast.

Virtuaalse SIM-kaardi tehnoloogia annab võimaluse loobuda tavapärasest füüsilisest kaardist, kasutades selle asemel erilist kiipi seadmes endas, näiteks nutitelefonis. Sel juhul saab abonent ise luua ühenduse erinevate operaatorite võrkudega.

Uudse lahendusega seadmed hakkasid ilmuma suhteliselt hiljuti ja nüüd esitletakse Venemaal eSIM-i lahendusega nutitelefone iPhone XR, XS ja XS Max ning tahvelarvutit iPad Pro. Lisaks toetab eSIM Google Pixel 3, Pixel 3 XL nutitelefone, Microsoft Surface Pro tahvelarvuteid, Huawei dtab ja Lenovo Mix 630, mida Venemaale ametlikult ei tarnita. See tehnoloogia võimaldab kasutajatel ka nutikellad autonoomselt võrku ühendada, mis Venemaal on võimalik ainult koos nutitelefoniga.

FAS sai valitsuselt korralduse seda küsimust ühiselt uurida ja võtab sellest aktiivselt osa, teenuse kommunikatsiooni- ja infotehnoloogia regulatsiooni osakonna juhataja Yelena Zayeva kinnitas Kommersantile, et peamised lähenemisviisid regulatsioonile peaksid ilmnema enne aasta lõppu.
Kuidas SIM-kaardid virtuaalseks saavad

"Peame eSIM-i kasutuselevõttu väga oluliseks ja õigeaegseks, see on oluline vahend turul konkurentsi arendamiseks ja seetõttu ka tarbijate tingimuste parandamiseks," ütles FAS-i kommunikatsiooni- ja infotehnoloogia osakonna juhataja Jelena Zajeva.

Operaatorid on seni olnud skeptilised, kardavad muutusi turvalisuses. Turvalisuse tagamiseks tegid riigi raporti autorid ettepaneku kohustada eSIM-iga seadmete tootjaid, sealhulgas Apple ja Google, ning abonentide kaugtuvastuse platvormide omanikke paigutama Venemaale abonentide profiilide ja krüptograafiliste võtmete serverid. Suurimate kaugtuvastuse lahendusi pakkuvate ettevõtete seas on välismaised Gemalto, Giesecke + Devrient (G + D), GigSky, Idemia, HPE ja teised.

Tele2 peab üheks peamiseks küsimuseks eSIM-i puhul abonentide kauglepingute sõlmimist. MTS tuletab meelde, et numbri ülekandmise protseduuri osana on vaja kindlaks määrata ka profiili muutmise reeglid ja tagada sertifitseeritud eSIM-i seadmete import Venemaale.

Kõigepealt on vaja lahendada Venemaa telekommunikatsioonioperaatorite ja eSIM-i seadmete tootjate ning identifitseerimisplatvormide omanike koostoimimise probleem, mille järel lahendatakse turbestandardite kohaldamise ja krüptograafilise kaitse küsimused.

Kui kodumaise krüptograafia kasutamine eSIM-is on vaevalt teostatav, on tuvastamissüsteemide lokaliseerimine kindlasti vajalik. Näiteks kuulub Gemalto rahvusvahelisse sõjatööstuskontserni Thales ning abonentide andmete säilitamine välismaal asuvates andmebaasides võib tekitada küsimusi Venemaa julgeolekuteenistustelt.