Viimasel ajal on Eesti meedias levinud lood e-sigareti vedelike või seadmete tarvitamisel juhtunud õnnetustest, mis teistes riikides on juhtunud. USA-s avastati uuringu käigus vedelikud, mis sisaldasid hingamisteid ärritavaid koostisosasid. Ühes teises USA osariigis omakorda juhtus õnnetus noormehega, kes oli e-sigaretti kasutanud marihuaana suitsetamiseks. Aasta tagasi levis Washington Postis uudis e-sigareti seadmest, mis Ameerika Ühendriikides pahaaimamatu pahvimise käigus plahvatas.

Eestis ei ole paanikaks põhjust, sest USA turul ei kehti e-sigarettide vedelikele ja seadmetele regulatsioonid, mis on Euroopa turul rangelt nõutud.

Euroopas ja Eestis e-sigaretid range kontrolli all

Euroopa Liidu territooriumil, niisamuti Eestis, kehtivad e-vedelike koostise kohta karmid nõuded ning kõik ametlikud müüjad on range Terviseameti kontrolli all. Kõik Eestis müüdavad e-vedelikud peavad olema laboris testitud ja registreeritud ühises Terviseameti andmebaasis. Seepärast võib olla kindel, et USA turul müüdavate e-sigarettide juhuslikus laboriuuringus leitud hingamisteid ärritavat atsetaali Eestis müüdavates ametlikes e-vedelikes ei leidu.

Sama kehtib e-sigareti seadmetega. Mehaanilised e-sigareti seadmed ehk meh-modid, mida noormees USA-s oli õnnetuse ajal kasutanud, on just seda tüüpi, mille kohta võib julgelt öelda, et sel puudub igasugune turvavarustus.

See on põhjus, miks Nicorex, Veipland ja E-sigaretipood ametlikud kauplused pole kunagi müünud mehaanilisi seadmeid ja ei hakka seda ka tegema. Laias laastus oleks mehhaniliste seadmete müük see sama nagu teile müüdaks auto, millel puudub igasugune turvavarustus: turvavöö, truvapadjad, turvakardinad ja platsmassist kere.

Ametlik müüja tagab kvaliteedi

Ametlikud müüjad turvalisusega ei mängi, aga mustal turul reegleid ei ole. Põhjus, miks inimesed kõigest hoolimata mehhanilisi seadmeid mustalt turult soetavad, on nende odavam hind. Soodsamad on mehhaanilised seadmed aga just sellepärast, et neis pole mitte mingisugust tehnoloogiat, puuduvad kontrollerid, chipid jne. Seal on ainult toru, mille sees on aku ja mille juhtmed jooksevad otse küttekehasse. Kui tekib lühis, ongi plahvatus käes.

Oluline on öelda veel, et E-sigarettide puhul on oluline kasutada ainult e-sigarettide jaoks ette nähtud seadmeid ja vedelikke. Kõige hullem juhtub siis, kui kasutatakse e-sigareti jaoks mitte ette nähtud aku elemente ehk siis näiteks sülearvuti omi. Need on odavamad, aga pole ette nähtud voolutarbele mida e-sigaret vajab. Tähtis on meeles pidada, et vahetatav akuelement vajab õiget kohtlemist ning transportida tohib seda ainult selleks ettenähtud vutlaris või ümbrises. Juhul, kui akuelemendi kate on vigastada saanud, ei tohi sellist akut mitte mingil juhul kasutada.

Kontrollitud vedelik on alati maksumärgiga

Kui tootel puudub maksumärk ning vedelik pole läbinud laboritesti, siis seda toodet müüa ei tohi ning tegemist võib olla tervisele kahjuliku salaturu tootega. E-sigareti vedelike puhul, millel on maksumärgid ja registreeritud Euroopa Liidu andmebaasis, võib kindel olla, et need on läbinud Terviseameti poolt nõutavad laboritestid. See näitab, et toode on kvaliteetne, kontrollitud ja legaalne.

Seepärast on oluline alati jälgida, et ostad ametlikust kauplusest või e-kauplusest, kus müüdud tootel on peal maksumärgid. Lihtsalt facebooki lehtedelt, tuttavatelt või kolmandast riigist läbi interneti ostetud tooted ei pruugi olla kontrollitud, neil puudub maksumärk ja neil puuduvad laboritestid, mis garanteerivad vastavuse meie seadustele ja nõuetele. Võimalik, et tooted on vannitoas kokku segatud ning neile on lisatud suvalisi toidumaitseaineid, mis on tervisele kahjulikud.

Oleme ausad, salaturul liikuvad tooted võivad olla väga ohtlikud. Paraku on Eestis mustal turul liikuvat kaupa pea pool kogu müüdavast e-sigareti vedeliku hulgast aastas.
Meedias levinud lood, millega oma lugu alustasime, on väga kerged juhtuma ka meil Eestis, sest salaturu kaupleja inimese tervise eest ei muretse.