Panused on suured. Investorite isu on õige suureks läinud. Mitte ainult ei oodata keskpangalt negatiivse hoiuseintressi veel sügavamale miinusesse viimist, mis on iseäranis valus kommertspankadele, kui valu tavahoiustajatest klientidele edasi ei anta, kuid nüüd tahetakse veel paljut muudki.

Soovitakse kah varade kokkuostuprogrammi taaskäivitamist, mis alles hiljuti lõpetati. Ka soovitakse selgemaid märke, kuidas plaanib keskpank vastu astuda euroala majanduskasvu aeglustumisele ja madalale inflatsioonile.

Investorid õige aplaks läinud. Hiljuti ütles Eesti Panga juht Madis Müller Bloombergile, et tema arvates oleks varade kokkuostuprogrammi käivitamine ebakohaselt võimas meede, arvestades, et majanduskasv aeglustub, mitte ei oodata majanduslangust ning deflatsioonitonti ei paista kah hetkel veel silmapiiril.

Euroopas ja kaugemalgi on keskpankade lõdvema rahapoliitika ootuses investoreid võlakirju ostnud ja nende hinnad üles ajanud. Seetõttu liikusid tootlused ajalooliste rekordmadalatel.

Kuid kuna ka Euroopa Keskpangas on küllalt ülilõdva rahapoliitika rakendamise osas kõhklejaid, on ka investorite seas maad võtnud kahtlused, et kas keskpank käitub turgude pantvangina või äkki ei täida investorite ootuseid.

Sestap hakkasid võlakirjade hinnad langema, Saksamaa valitsuse 30-aastase võlakirja tootlus pööras koguni positiivseks. Ka ajaloo põhja kündnud euribor tõusis jutti neli päeva enne kui eile taas langes. Viimane kuue kuu euribori näit on -0,414 protsenti. Tuletistehingute vormis on kolme kuu euribor jätkuvalt negatiivne kuni vähemalt 2024. aasta septembrini ehk õige pikka aega. Samas kui investorid mingil põhjusel vaadet muudavad ja karjana tormama asuvad, võivad ka intressiootused oluliselt muutuda.

Üks võimalus, kuidas negatiivselt intressidelt teenitakse, on teatud liiki valuutatehingute tegemine. Nõnda vahetatakse üks valuuta teiseks ja kindla tähtaja pärast tagasi, teenides vahelt kahe valuuta intressivahe. Näiteks negatiivsete intressitasemetega Jaapani ja positiivse intressitasemega USA valuutapaar on sellisteks tehinguteks päris populaarne valik.

Täna ärkas teisel pool suurt lompi USA president Donald Trump, kes on varemgi olnud ülikriitiline USA keskpanga kõrgete intresside pärast. Ta säutsus Twitteris, et USA keskpank peaks USA intressid viima nulli või sellest madalamale, et aidata kaasa USA võlgade refinantseerimisele. Tema sõnul magab keskpank maha kord elu jooksul tekkiva võimaluse.

„Meil on suurepärane valuuta, võim ja bilanss,“ säutsus ta. „USA peab alati maksma madalaimat intressi. Mingit inflatsiooni pole!“

USA keskpanga intressi sättiv komitee peab istungit tuleval nädalal.