Linnu Talu juhatuse liige Astre Jaagant rääkis, et paljudel tarbijatel on õrrekanade ja puurikanade erinevusest veidi vale arusaam. “Inimene mõtleb, et õrrekana on selline, kes käib õues nokkimas nagu vanasti, kui peeti kanu vähem,” sõnas Jaagant.

“Tänapäeval ei ole see võimalik, sest meil ei ole lubatud õues kanu söötagi. Õues on erinevad ohud, võimalik saada saastus,” rääkis Jaagant. Ka vabapidamisel kanade söötmine toimub sel põhjusel siseruumides.

Eesti Muna OÜ juhatuse liige Tõnu Vetik, kes toodab Muna Liisa kaubamärgi mune Põlvamaal, rääkis samuti, et nimetuse järgi on raske kirjeldada kanade elukeskkonda. “Õigem oleks vaadata neid numbrite järgi, mis munadele märgitakse,” rääkis Vetik. Ta lisas, et puurides elavad puurikanad ja õrrekanad, viimased saavad puuride vahel vabalt ringi joosta.

„Puurid peavad olema ka õrrekanadel, sest sinna lähevad kanad magama ja munema,” kirjeldas Vetik. Ta lisas, et võimalus õues käia on vabapidamisel kanadel ja mahepõllumajanduslikult peetavatel kanadel, viimased saavad lisaks õueskäimisele ainult mahedalt toodetud sööta.

“Ajalooliselt on välja kujunenud puurikana muna, see on kõikides maailma nurkades nii, et tööstuslikult hakati tootma puurikanade mune. Nüüd Euroopas ja Põhjamaades on suund õrrekanade munade peale,” rääkis Vetik.

Kvaliteedi määrab toit

“Kvaliteedi koha pealt ei saa öelda, et näiteks nr 1 munad oleksid kvaliteetsemad kuidagi kui nr 2 või nr 3 munad. Ma arvan, et seda mõjutab kõige rohkem toit, kas seda on piisavalt, millise kvaliteediga see on. Toidu sees peavad olema proteiinid ja muud ained tasakaalus,” rääkis Vetik.

Samuti ei ole Vetiku sõnul visuaalselt võimalik muna maitset selle värvi järgi hinnata. “Värvus ise ei näita maitset, kuid samas võib kollane muna olla maitsvam, kui lindusid on õigesti toidetud. Muna kollasus võib olla ka väiksem, kuid maitse on ikka sama hea,” tõdes Vetik.

“Kollase munarebu saab, kui lisada kanade söödale karoteeni, siis muutuvad munade rebud kollasemaks,” sõnas Vetik ja lisas, et karoteeni tehakse peiulillest, mis annab värvi. “Kui aga toidule ainult karoteeni lisada selliselt, et muud ained ei ole tasakaalus, ei pruugi kollasem muna parem olla,” lisas ta.

Mida numbrid munal tähendavad?

Esimene number koodis (0–3) näitab lindude pidamisviisi. Nendeks on:

  • 0 – mahepõllumajanduslik tootmine
  • 1 – vabalt peetavate kanade munad
  • 2 – õrrekanade munad
  • 3 – puuris peetavate kanade munad

Järgnevad tootja riigi kood (näiteks EE – Eesti, LV – Läti, LT – Leedu) ja PRIA-s registreeritud ning registrisse kantud viiekohaline ettevõtte eraldusnumber.