Ehk kui pangad on parkinud oma raha keskpanka, siis keskpank on võtnud selle pealt raha. Euroopa Keskpanga poolt võeti seni pankade poolt Euroopa Keskpangas hoitavalt rahalt 0,4 protsenti. Eile lasti hoiuseintress veel sügavamale miinusesse ehk -0,5 protsendini.

See oleks võinud pankurite kulmu kipra vedada, kuid pangaaaktsiad hakkasid keskpanga otsuse järel tõusma. Nimelt tuleb vaadata keskpanga otsuste koosmõju.

Euroopa Keskpank võttis ka kasutusele Šveitsi süsteemi ehk ei rakenda enam kogu keskpangas hoitavale rahale negatiivset intressimäära. Selline kaheastmeline süsteem võeti esimesena kasutusele Šveitsi keskpanga poolt, sellest ka nimi. Laias laastus peavad hoidma pangad keskpangas likviidsust reservide näol üks protsent kliendihoiustest. Ja see sai negatiivse hoiuseintressiga karistatud. Nüüd aga saab kuus korda üle kohususliku reservi keskpangas karistuseta raha hoida. Jutt käib umbes triljonist eurost.

Samas pikendati pankadele pikaajalist refinatseerimismeedet TLTRO III kesvust kahelt aastalt kolmele ning sealt saavad pangad raha võtta nüüd -0,5 protsendiga varasema -0,4 protsendi asemel, kui klientidele on laenu on antud vastavalt paketi vaimule.

Seega pangad saavad raha võtta keskpangast -0,5 protsendiga ja jätta raha (piiratud ulatuses) keskpanka null protsendiga ja võtta vahelt riskivaba pool protsenti.

Kas pangad seda kättekukkunud võimalust ka kasutama hakkavad, pole veel teada, kuid võimalus on tekkinud.