Politsei paigaldas jälgimiskaamerad Aidu tuulepargi kahe kinnistu juurde suve alguses, et kontrollida tarbijakaitse- ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) ettekirjutuse peale kehtestatud viibimiskeelust kinnipidamist. Sõnajalgade väitel kehtis viibimiskeelu aluseks olnud TTJA 12. aprilli ettekirjutus ainult kohtuvaidluse lõpuni ning seega kadus tuulepargi arendajale õiguse andnud riigikohtu otsusega alus viibimiskeelu jätkamiseks ning sellega seotud jälitustegevusteks.

Eleon Greeni juhi Andres Sõnajala sõnul on ettevõte pöördunud PPA ida prefektuuri poole, et kaamerad ja muud võimalikud jälgimisseadmed eemaldataks, kuid pole seni vastust saanud. "Viibimiskeeld kehtis ettekirjutuse tagamiseks ning ettekirjutus kaotas koos riigikohtu määrusega kehtivuse juba teisipäeva hommikul. Eesti politsei võimekust arvestades ei oleks see olnud neile üle jõu käiv juba samal päeval või hiljemalt järgmisel Aidust läbi käia. Paraku pole seda tänaseni tehtud, mis tähendab, et PPA ei pea isikute õigusi prioriteediks," selgitas Sõnajalg.

PPA pressiesindaja Barbara Lichtfeldt ütles Ärilehele, et viibimiskeeld kehtib endiselt ja ei vasta tõele, et riigikohtu lahendi kohaselt oleks viibimiskeeld peatatud või ära lõpetatud.

Lisaks ei ole Sõnajalad rahul justiitsministeeriumiga, millelt nad ootavad õigusabikulude tasumist. Kulude sissenõudmiseks pöördus arendaja kohtutäituri poole.

Andres Sõnajalg ütles, et ka TTJA ei pea jõustunud kohtuotsusest kinni, sest selle ametnikud väljastasid teisipäeva, 10. septembri õhtul tööpäeva lõpus oma 12. aprilli ettekirjutuse muutmise, püüdes seeläbi muuta haldusakti, mis samal hommikul oli juba riigikohtu otsuse tõttu oma kehtivuse kaotanud."See on riigiametnike jõuetu püüe oma suva järgi jätkuvalt õigust kõveraks väänata, mille üle on Riigikohtusse jõudnud vaidlus lõppenud." tõdes Andres Sõnajalg.

TTJA ütles neljapäeval Ärilehele, et kuigi võib jääda mulje nagu oleks ettekirjutuse muudatus johtunud teisipäevasest riigikohtu otsusest, see siiski nii ei ole - TTJA saatis juba augusti keskel arendajale tutvumiseks ettekirjutuse muudatuse eelnõu, millele arendaja esitas oma seisukohad TTJA-le 4. septembril.

"Tegemist ei ole kiirustades tehtud muudatusega, samuti ei olnud see üllatus arendajale. Ettekirjutuse muudatuse edastamine arendajale sattus juhuste kokkulangemise tõttu samale päevale, mil riigikohus jättis menetlusse võtmata justiitsministeeriumi määruskaebuse," ütles ameti kommunikatsiooniekspert Anne-Mai Helemäe.

Eleon Green OÜ (endise nimega Kindel Vara) on 2008. aastal asutatud Eesti ettevõte, mis arendab Aidu tuuleparki.