Energiajooke müüakse kui stimuleerivaid, energiat andvaid ja sooritusvõimet parandavaid jooke. Enamik energiajooke sisaldab rohkelt kofeiini ning kombinatsiooni teistest koostisosadest, milleks võivad olla näiteks taimsed stimulandid või suhkrud. Põllumajandusministeeriumi, Tarbijakaitseameti, Tervise Arengu Instituudi ning Veterinaar- ja Toiduameti poolt

välja töötatud „Hea tava energiajookide turustamiseks” järgi on otsus mitte müüa energiajooke alaealistele jaeketi enda teha. Prisma Peremarketi tegevdirektor Jussi Nummelin ütles, et energiajookide müügi peatamine alaealistele sündis soovist suunata noori tervislikemate valikute poole ja vähendada kiusatust tarbida jooke, mis pole kooskõlas noorte parema tervisega.

"Oleme otsustanud panustada laste tervislikku toitumisse juba varasemaltki. Näiteks pakume kõikides Prismades lastele tasuta värskeid puuvilju. Vastutustundliku ettevõttena soovime aga astuda sammu veelgi edasi ja seada müügipiirangud toodetele, mis ei peaks kuuluma noorte toiduvalikusse," märkis ta.

Prisma sortimendis on 36 energiajookide kategooriasse kuuluvat toodet, mida nüüdsest on võimalik osta ainult alates 18-aastastel isikut tõendava dokumendi alusel. Kui klient ei suuda müüja päringu peale oma vanust tõestada, jääb ost sooritamata.

Teised poeketid piirasid kättesaadavust varem

Varem on taodelnud energiajookide müügi keelustamist alaealistele Keskerakonna poliitikud, siiani riiklikku piirangut kehtestatud pole.

Energiajookide müügipiirangud kehtivad ka Rimi kauplustes, kus juba 2012. a kehtestati müügikeeld alla 16-aastastele.

Selver lõpetas energiajookide ja alkoholivabade siidrite, õllede ja veinide müügi alla 16-aastastele täpselt kolm aastat tagasi, juulis, rääkis Selveri pressiesindaja Rivo Veski. Toona tegi Kaupmeeste Liit üleskutse liituda liidu liikmetel müügipiiranguga. Kutsega liitus esimeste seas Selver.

Toona, 2016. aastal liitusid Kaupmeeste liidu üleskutsega ABC Supermarkets, Coop Eesti, Kaubamaja, Rimi Eesti, Selver ja Statoil.

Maxima piiras energiajookide müügi alaealistele tänavu juuli alguses. „Kui soovime, et meie noorte tervis oleks parem, tuleb energiajookide kättesaadavust piirata,“ selgitas Maxima Eesti tegevjuht Marko Põder jaeketi otsust keelustada energiajookide müük alaealistele kõikides oma kauplustes üle Eesti.