Michael Calvey (1967) on Ameerika ärimees, kes asutas Venemaal investeerimisfirma Baring Vostok. Calvey ja viis tema kolleegi arreteeriti 2019. aasta veebruaris Venemaa presidendi Vladimir Putini kaastöötaja ja ärimehe Artem Avetisjani väidetava petmise ettekäändel.

Calvey väitel peitub vahistamise tegelik põhjus selles, et Calvey võitis Avetisjani Londonis toimunud ärivaidluses. Avetisjan kasutas oma sidemeid Putiniga ja FSB-ga, et Calvey võetaks nö rajalt maha.

10 miljonit dollarit väärt protsess

Kui Calvey mõistetaks süüdi, saab Avetisyan 10 miljonit dollarit ja Calvey pistetakse kümneks aastaks kurikuulsassse Matrosskaja Tišina vanglasse. Tegemist on sama vanglaga, kus salapärastel asjaoludel suri advokaat Sergei Magnitski. Sama kohtunik, kes esitas Magnitskile süüdistuse, on määratud läbi vaatama ka Calvey juhtumit.

Nagu Kommersant sai teada, jõudis Venemaa uurimiskomiteeni rahvusvahelise finantstehnoloogia kontserni (IFTG) aktsiate uus hinnang, mis muutis Calvey vastase kriminaalasja käiku täiesti.

Uurimine näitas, et Vostotšõile laenu tagasimaksena üle antud väärtpaberite turuväärtus ei ole ohvri ja juurdluse poolt väidetud 8500 eurot, vaid vaid üle 53 miljoni euro. Nüüd saavad süüdistatava advokaadid just nende andmete põhjal esitada avalduse kriminaalmenetluse lõpetamiseks corpus delicti puudumise tõttu.

Kommersanti allikate väitel tutvusid juurdluskomitee eriti oluliste asjade uurija Ljudmila Samoilenko ja tema alluvad eile kõnealuste uuringute tulemustega.

Kommersanti vestluskaaslane märkis, et kui skandaalse kriminaalasja algatamisele 2019. aasta veebruaris oleks eelnenud kohtueelne audit, poleks uurimiseks põhjust olnudki. Uurija hoiatas varem ettevõtet ekspertiisi avaldamise eest.

Vostotšnõi panga aktsionär ja juhatuse liige Šerzod Jusupov väitis uurimisorganitele tehtud avalduses, et 2017. aastal veenis Michael Calvey teda hääletama finantsstruktuurile ebasoodsa kokkuleppe poolt. Lepingu kohaselt sai pank 59,9% Luksemburgis asuva ettevõtte International Financial Technology Group aktsiatest seoses võlgadega, mis olid seotud laenudega 2,5 miljardit rubla, mida ei tagastatud esimast sissenõude õigust omanud agentuurile NAO. Calvey hindas aktsiate väärtuseks rohkem kui 42 miljonit eurot, Jusupovi audiitorid aga järeldasid, et nende maksumus ei ületa 8500 eurot.

Calvey, kes oli Venemaa majandusse mitme miljardi dollarilisi investeeringuid teinud fondi BVCP asutaja, süüdistati tänavu veebruaris pettuses ja saadeti Basmannõi ringkonnakohtu otsusega kohtueelsesse kinnipidamiskeskusesse.

Pärast Uniastrumi panga ühinemist Vostotšnõiga 2017. aastal avastati ligi 42 miljoni euro suurune puudujääk. Calvi sõnul selgus mõni päev pärast lepingu allkirjastamist, et raha võeti pangast välja kümne tehinguga, mida ameeriklane nimetas fiktiivseks. Selguse loomiseks esitati Londoni kohtusse kaebus, milles süüdistatavateks olid Uniastrumi endine president ja nüüd Vostošnõi juhatuse liige Artem Avetisjan ning mõnede sõnul ka Šerzod Jusupov.