Eeldatav gaasi maht Slovakkia Velke Kapusany gaasimõõtmisjaama ja Ukraina piiripunktide kaudu suurenes esmaspäeval 150,151 miljoni kuupmeetrini. Päev varem oli pumpamismaht 133,461 miljonit kuupmeetrit.

Nädal tagasi kehtestas OPAL Gastransport GmbH Gazpromile gaasijuhtme transiidimahtude kasutamise piirangud. 10. septembril tühistas Euroopa kohus Poola kaebuse peale Euoopa Komisjoni 2016. aasta otsuse, mis andis gaasijuhtme OPAL täielikult Gazpromi Nord Streami käsutusse.

Varem 13. septembril keelas Saksamaa regulaator OPAL Gastransportil korraldada täiendavaid oksjoneid gaasijuhtme võimsusele.

OPAL on üks kahest Nord Streami gaasijuhtme Saksamaad läbivast maapealsest pikendusest, mis käivitati 2011. aastal.

OPAL ulatub Greifswaldist Olbernhauni ja ühineb gaasitorudega JAGAL ja STEGAL. Saksamaa-Tšehhi piiril jätkab ühendust gaasitoru GAZELLE, mis kulgeb läbi Tšehhi Vabariigi ja naaseb Saksamaale, kus see ühendub MEGALi torustikuga. Seega süsteemi abil ühendab OPAL Nord Streami kogu Kesk- ja Lääne-Euroopa gaasi ülekandesüsteemiga.

Algselt võimaldasid Euroopa kolmanda energiapaketi tingimused Venemaal kasutada ainult 50% OPALi gaasijuhtmest, et hoida ära gaasitarnija poolset turgu valitsevat seisundit.

Kuid Gazprom palus juurdepääsu kõigile 100% OPALi rajatistele, kuna ettevõte on Nord Streami ainus gaasitarnija. Euroopa Komisjon lubas 2016. aastal Venemaal osaleda oksjonitel veel 40% OPALi transiidimahtudest.

See ei meeldinud Venemaa gaasi transiidiriikidele Ukrainale ja Poolale. Nad kartsid, et Gazprom kannab osa transiidimahtudest nendelt liinidelt Nord Streami. 2016. aasta lõpus kaebas Poola Euroopa Komisjoni otsuse edasi ja nõudis 50% piirangu taastamist.