Wärtsilä andis kolmapäeva õhtul negatiivse kasumihoiatuse, eeldades, et kogu selle aasta võrreldav äritulem on 100 miljonit eurot madalam kui eelmisel aastal. Aktsia kukkus kolmapäeval 12,5 protsenti 10,06 euroni. Eelmisel aastal oli ärikasum 577 miljonit eurot.

Wärtsilä poolaastaaruandes eeldati, et nõudlus ettevõtte toodangu järele on mõõdukas, kuid kolmanda kvartali tellimused osutusid oodatust nõrgemaks, teatas ettevõte.

Wärtsilä ütles ka, et oodatust kehvem tulemus tuli läbi suurte mereäris kasutatavate gaasilahenduste ja energiaäri projektide.

Inderesi analüütik Erkki Vesola ütles, et mere- ja energeetikatööstusettevõtte Wärtsilä kolmapäeval tehtud kehv tuluhoiatus räägib probleemidest näiteks LNG-terminalides.

“Wärtsilä ütles, et kogu tarneahelas on olnud probleeme, mis tähendab, et projekti hinnakujundus, ajakava koostamine ja kavandamine ei ole võtnud arvesse kõiki väljakutseid, mis võivad tekkida, “ rääkis Vesola Kauppalehtile.

„Wärtsilä kolmapäeval tehtud kasumihoiatus oli drastiline, viidates üsna olulistele probleemidele uue tehnoloogia projektiäris. Oleme oma prognoose aastateks 2019-2020 järsult kärpinud ja usume, et nõrk sentiment aktsia ümber jätkub veel pikka aega, “ selgitas Vesola.

Kogu tarneahelas on olnud probleeme ja selle tagajärjeks pidi Wärtsilä kandma nii remondikulusid kui hilinemiste trahve. Gaasisüsteemiprojektide ebaedu võib hiljem kajastuda sama ettevõtte tellimuste vähenemises.

Inderes alandas täna Wärtsilä aktsia sihthinda 10,50 eurole võrreldes varasema 11,50 euroga. Soovitus on endiselt nö madalama hinnaga. Ka ABG Sundal Collier on Wärtsilä sihthinda alandanud. See langes 12,50 euroni võrreldes varasema 15,50 euroga. Ostusoovituse on nö hoidmiseks.

Pärast eilset kasumihoiatust langes Wärtsilä aktsia hind 12,5 protsenti, 10,60 euroni. Neljapäeval oli kauplemine langenud 4,2% ja hind oli on 9,64 eurot.

Wärtsilä Oyj Abp on Soome ettevõte, mis toodab ja hooldab mere- ja energiaturgudel energiaallikaid ja muid seadmeid. Ettevõtte põhitoodeteks on energiasektori tehnoloogiad, sealhulgas gaasi-, vedelkütuse- ja biokütuseelektrijaamad ning energiasalvestussüsteemid.

Samuri kuuluvad Wärtsilä portfelli merendussektori tehnoloogiad, sealhulgas kruiisilaevad, parvlaevad, kalalaevad, kaubalaevad, mereväe laevad, erilaevad, puksiirid, jahid ja avamerelaevad.

Ettevõtte mereäri tegutseb peamiselt Euroopas, Hiinas ja Ida-Aasias, samas kui peamised energiaäri turud on Lõuna- ja Kagu-Aasia, Lähis-Ida, Aafrika ja Ladina-Ameerika. Wärtsiläl tugipunktid asuvad ligi 80 riigis, kuid ettevõte tegutseb kogu maailmas.