Google Drive – mugavus maksab

Raske on leida Androidi kasutajat, kes ei puutuks kokku Google Drive’iga. Isegi, kui pilveteenust aktiivselt ei kasutata, talletuvad sinna näiteks kõik Gmaili kaudu saadetud e-kirjad. Samuti saab pilve varundada enda telefoni ülejäänud sisu – nii seaded, rakendused kui ka kõne- ja sõnumilogi.

Juhul, kui kunagi uus Android seade osta, on selle seadistamine seega kordades lihtsam, sest info saab automaatselt üle kanda. Samas saavad materjale mugavalt pilve talletada ka Apple’i kasutajad.

Uuele kasutajale pakub Drive esialgu tasuta 15 gigabaiti mälumahtu. Kui sellest väheks peaks jääma, saab kahe euro suuruse kuutasu eest kasutada talletamiseks kuni 100 gigabaiti mahtu. Täiesti piiramatut mälumahtu aga Google ei paku – krõbeda 300 euro eest kuus võib pilve mahutada kuni 30 terabaiti materjali.

Kiliaro – odav ja piiramatu

Rootslaste poolt loodud pilveteenust Kiliaro eristab teistest piiramatu maht ning äärmiselt väike kuutasu – kui üldiselt võib pilveteenuses suurema andmemahu hoiustamise maksumus küündida sadade eurodeni, siis Kiliaros saab talletada piiramatult fotosid ja videoid vaid kahe euro eest kuus.

Piiramatut pilvemahtu on samuti võimalik jagada perega ning teenust esimesed 60 päeva tasuta kasutada. Kui ise materjali pilve salvestades kipub asi soiku jääma, tasub telefon seadistada automaatselt materjale pilve laadima.

Tegemist on ühega vähestest pilveteenustest, mille saab Eestis siduda enda mobiiliarvega – Tele2 kliendid saavad seega pilve kasutamise eest mugavalt koos muude teenustega arve teel tasuda.

Samuti paistab Kiliaro silma kõrgendatud turvalisuse poolest – isegi ettevõtte enda töötajad ei pääse väidetavalt kasutajate fotodele ligi. See on suur eelis Google’i ees, kelle robotid regulaarselt Drive’i salvestatud faile läbi töötada võivad.

iCloud – kui elad õunamaailmas

Apple’i teenused on hea valik, kui ollakse tugevalt süsteemiga seotud ning sama kaubamärgi seadmeid on kasutusel palju. Sarnaselt Google Drive’ile saab pilve luua erinevaid kaustasid ning sealsetes failides muudatusi üksi või koos teiste kasutajaga sisse viia.

Muudatused sünkroniseeritakse kõigi seadmetega, millega iCloud seotud on ning sarnaselt Google Drive’ile on tänu varundatud infole lihtsam seadistada uut iPhone’i. Kui aga Apple’i tooteid aktiivselt ei kasuta, tasub samas vaadata teiste teenuste ja alternatiivide poole.

Piiramatut mahtu jällegi kasutajale ei pakuta – kolme euro suuruse kuumakse eest saab kasutada kuni 200 gigabaiti, kümne euro eest kaks terabaiti mahtu.

Dropbox – lihtne ja loogiline

Dropbox võimaldab faile varundada ja pakub neile mugavat ligipääsu, sõltumata sellest, mis operatsioonisüsteemi parasjagu kasutatakse. Samuti puuduvad piirangud üleslaetavate failide vormingule ja suurusele ning faile saab ka automaatselt seadmest pilve laadida.

Samas antakse aga kasutajale esialgu tasuta kasutamiseks vaid kaks gigabaiti mahtu, mida saab erinevate tegevuste tulemusena (näiteks kasutusjuhendit lugedes) juurde teenida. Kui pilve rohkem mahutada on vaja, on võimalik juurde osta maksimaalselt kaks terabaiti, seda kümne euro suuruse kuutasu eest.

OneDrive – Windows’i kasutaja A ja O

Microsofti OneDrive on alates Windows 8 operatsioonisüsteemist kaasas ka kõigi uuematega. See teeb pilveteenuse kasutamise äärmiselt mugavaks – pilve ei pea eraldi alla laadima ega seadistama.

Stardiks antakse kasutajale viis gigabaiti tasuta mahtu, kuni ühe terabaidi jagu materjali saab talletada seitsme euro suuruse kuutasu eest.

Kuigi sarnaselt Google Drive’ile võimaldab OneDrive teha failidega ka veebis tööd, on teenus ideaalne pigem ettevõtetele – fotode ja videote talletamiseks tasub eelistada spetsiaalselt visuaalide tarbeks loodud pilveserverit, näiteks Kiliarot.