1-toaline remonti vajav korter – 5 000 eurot

Kui 3-4 aastat tagasi maksis Riia vanalinnast vaid 15 minutilise jalutuskäigu kaugusel asuv remonti vajav 1-toaline korter 3 000 – 4 000 eurot, siis täna maksavad sellised agulikorterid 5 000 või veidi enam eurot.

Läti valitsevaks monopoolseks kuulutusteportaaliks, sh ka kinnisvara ostu-müügi-üüri kuulutuste jaoks, on läti- ja venekeelne internetiportaal www.ss.com. Sealt on näha, et Riias on pidevalt müügis kümmekond sellise hinnaklassiga korterit.

Kas osta kinnistu või hooneregistrisse kantud eluruum?

Kinnisvara omandamine Lätis on sama lihtne kui Eestis. Kinnistu (korteri, eluruumi) ost-müük vormistatakse notari juures. Ostjaks võib olla nii era- kui juriidiline isik (firma). Ka Eesti firma. Riigilõiv ja notari tasu on oluliselt väiksemad kui Eestis.

Eripäraks on see, et kui Eestis saab osta üksnes kinnistu, siis Lätis võib kinnistu asemel osta ka lihtsalt hooneregistrisse kantud ehitise – s.t. ostja saab küll korteri või maja omanikuks, kuid selle all olev maa (kinnistu) ei kuulu talle. Üksnes hooneregistrisse kantud maju või kortereid ei soovita allakirjutanu osta. Välismaalasele võib see tulevikus kaasa tuua erinevaid probleeme.

Näiteks firma asutamisel Lätis peab kinnistu omanik esitama äriregistrile oma kirjaliku nõusoleku aadressi kasutamiseks. Üksnes hooneregistrisse kantud korteri omanik ei ole kinnistu omanik, seega ei saa ta anda nõusolekut aadressi kasutamiseks. Ostes hooneregistrisse kantud korteri ei saa te hiljem isegi enda firmat oma korterisse registreerida.

Riias on madalad remondi- ja kommunaalkulud

Kui te olete saanud remonti vajava korteri omanikuks aga teil endal puudub oskus või tahtmine remondiga jännata, siis tekib teil vajadus leida mõni mõistliku tunnihinnaga remondimees. Siin tuleb jälle appi Läti suurim kuulutusteportaal www.ss.com, kus kümned ja kümned remondimehed pakuvad oma teenuseid.

Erinevalt Eestist, kus paljud kuldsete kätega remondimehed on leidnud võimaluse minna Soome või Rootsi tööle, võib Lätis veel üsna hõlpsasti leida korralikke ehitusmehi. Eriti vene keele oskusega meeste hulgast.

Ka on väiksemates ehituspoodides paljud ehitusmaterjalid oluliselt odavamad kui Eestis või kohalikes rahvusvaheliselt tuntud jaekettides. Samuti on Lätis endiselt üsna levinud, et väiksemad ehituspoed on valmis ehitusmaterjale müüma ilma käibemaksuta, kui ostja arveldab sularahas ja ei vaja kassatšekki. Ka see on oluline hinnavõit (Lätis on käibemaks 21%)!

1-toalise renoveeritud ahiküttega korteri kommunaalkulud küünivad aastaringselt 15-19 euroni kuus.

Ostetud korter hakaku kohe üüritulu teenima

Kenasti renoveeritud korteril on mitmeid kasutusvõimalusi. Näiteks soomlaste ja rootslaste hulgas on äärmiselt populaarne, et välismaale ostetud korter pannakse kohe üüritulu teenima.

Nii lepitakse mõne kohaliku kinnisvarafirmaga kokku, et korteriomanik ise kasutab nimetatud korterit 3-4 nädalat aastas, näiteks iga aasta 3., 26., 27. ja 51. nädalal, kuid ülejäänud aja on korter üürile antud Airbnb, Booking.com või mõne analoogse portaali kaudu, teenides niimoodi omanikule märkimisväärset üüritulu.