Sel nädalal palju meedias kajastatud surmaga lõppenud listeeriajuhtumid ja võimalik seos kodumaise kalatootja M.V.Wooli toodete ning tootmisega.

Neljapäeval pidas ettevõte pressikonverentsi, kus ettevõtte juhataja Mati Vetevool kinnitas, et nende ettevõte on kevadest saati olnud Eesti enimkontrollitud toidutööstusettevõte.

„Meie ei mürgita Eesti inimesi. Tehasest ei lähe välja ükski partii, kui selle listeeria tase ei ole 25 grammi toote kohta null,“ kinnitas Vetevool.

Osad usaldavad

Selverile on väga tähtis, et meie pakutav kaup oleks alati värske, kvaliteetne ja mis peamine – ohutu. Teeme selle nimel igapäevaselt tööd. Kalatöösturi M. V. Wooli kalatooted on kontrollitud vastavalt veterinaar- ja toiduameti kehtestatud nõuetele ning on täiesti ohutud,“ kinnitas Selveri pressiesindaja Rivo Veski.

Veski sõnas, et toodete müügiga jätkatakse. Sama kinnitas ka Coopi kommunikatsioonijuht Martin Miido. „Oleme sel teemal konsulteerinud VTA-ga, kelle sõnul kontrollitakse kõiki poodidesse minevaid partiisid,“ sõnas Miido.

„Kui VTA peab vajalikuks toodete müük peatada, siis loomulikult teeme seda viivitamatult. Hetkel on nii lühikese aja peale mõju müügile veel vara analüüsida,“ lisas Miido.

„Müügitulemuste kohta saame öelda, et täheldame mõningat langust ja mitte ainult M. V. Wooli toodete lõikes vaid kogu kalasegmendis. Paari päeva põhjal järeldusi teha on veel vara,“ rääkis Veski.

Rimi kvaliteedijuht Algis Murumaa sõnas, et juhtum muudab neid ettevaatlikuks. "Toidu hea kvaliteet ja ohutus on Rimile alati olnud väga oluline ning süüdistustele reageerimata jätta kindlasti ei saa," rääkis ta.

"Oleme M.V.Woolilt palunud täiendavaid analüüside vastuseid, mis kinnitaksid Rimis müüdavate toodete ohutust. Analüüsivastused on näidanud, et listeeriabaktereid toodetes ning nende valmistamise seadmetel ei leidu. Seega oleme veendunud M.V.Wooli toodete ohutuses," kinnitas Murumaa.

"Samas oleme juba tootjale teada andnud, et suurendatud tähelepanu all on ka tulevad kaubapartiid," tõdes Murumaa.

Maxima eemaldas tooted müügilt

Maxima Eesti kiiresti riknevate kaupade ostuosakonna direktor Marge Kikas sõnas, et Maxima jälgib tähelepanelikult arenguid, mis on seotud M.V. Wooli tootmise ja toodangu toiduohutuse teemadega. "Oleme hetkel otsustanud peatada M.V. Wooli külmsuitsu- ja soolalõhe ning soolaforelli toodete müügi oma kauplustes," kinnitas ta.

"Tooted eemaldati müügilt eile ja oleme sellest teavitanud ka M.V. Wooli," täpsustas Kikas.

"Meile teadaolevalt on M.V. Wool saatnud teabenõude Veterinaar- ja Toiduametile, sooviga saada vastus, kas nende ettevõtte tooted on tarbijale ohutud. Me omaltpoolt jääme ootama ettevõtte poolseid selgitusi ja garantiisid vastavate toodete ohutusele," sõnas Kikas.

AS M.V.Wooli juhataja Mati Vetevool Harku kalatööstuses

Bakteri päritolu pole selge

Ettevõtte toodetest ja tootmisest on leitud sama tüvega listeeriabakterit, mida on leitud ka listeeriasse haigestunud ja Eestis kaks haigusesse surnud inimese kehast. Sarnased juhtumid on leidnud aset ka mujal EuroopasTaanis, Rootsis, Prantsusmaal. Kuigi haigestunutelt leitud bakteri tüvi (ST 1247) on olnud sama, mis ettevõttest leitud listeerial, ei ole kinnitust leidnud otsene seos nende kahe vahel.

Listeeriabakter on toore toiduga leviv ohtlik bakter, mida leidub kõikjal looduses ja 5-10 protsendil inimestel soolestikus. M.V.Wooli sõnul on bakter nendeni jõudnud toorainega Soome ja Rootsi kalatööstustest.

Näiteks on ettevõte teatanud VTA-d Norra tehasest M200 leitud listeeriabakterist ja samasugusest leiust ühe Soome tarnija tooraines. Norra ettevõtte bakteri puhul tehti selgeks ka tüvi, mis on samaväärselt ohtik ja resistentne kui ST 1247.

"Meie ei ole bakteri algallikas. Bakter tuleb kalaga sisse, seda pole leitud vaid Eestist, vaid ka mujalt Euroopast. Selle tüübi bakteri levik on laiem. EFSA raporti järgi leiti sama tüvega bakterit nt Taanist juba 2013.a," rääkis ettevõtte nõukogu esimees Meelis Vetevool neljapäevasel pressi konverentsil.
Sama tüvi levib Meelis Vetevoolu sõnul igal pool ning kuna ettevõte ei osta ühelt kalakasvatajalt kogu kala, siis ei ole MVWool ka selle bakteri ainuesindaja maailmas.