Täpselt nädala eest teatas pikalt kehvas finantsseisus olnud Adria Airways, et lõpetab "ajutiselt" lendamise. Firma eestlasest juht Sven Kukemelk põhjendas seda meedias "värske raha" puudumisega.

Nüüd aga kirjutab Reuters, et firma tühistas lõplikult kõik lennud ja esitas kohtule pankrotitaotluse. Alates möödunud teisipäevast on tühistatud juba üle 400 lennu, mis mõjutab enam kui 15 000 reisijat.

Sloveenia majandusminister Zdravko Počivalšek märkis täna, et valitsus kaalub, et alustada uue rahvusliku lennufirma loomist. Minister nentis, et Adria kokkuvarisemine on hoop riigi turismisektorile ning riigi majandusele laiemalt.

Adrial on otsene võlg Nordica ees. Ekspress kajastas, et kui meie lennufirma 2015. aasta sügisel lendamist alustas, renditi piletite müümiseks pikalt kommertsplatvormi Adria Airwaysilt. Kogu raha liikus selle kaudu ja Nordica esimesed lennud kandsid Adria Airwaysi lennukoodi.

2016. aasta novembris lõpetas Nordica koostöö Adriaga ja uueks partneriks sai Poola LOT. Adria Airwaysi aga jäi seitse miljonit eurot piletimüügiraha, mida too ei suutnud Nordicale tasuda.

Tekkinud kohustus konverteeriti laenuks ja lepiti kokku ka maksegraafikus, kuid 2017. aastal kanti majandusaasta aruande kohaselt seitse miljonit raamatupidamislikult siiski maha.

Millal Adria viimati Nordicale oma laenu tagasi maksis, ei osanud Nordica kõneisik Toomas Uibo eelmisel nädalal peast öelda, kuid ta kinnitas, et Adria "on tasunud mingeid osasid".