Finantsinspektsioon tegi Danske pangale ettekirjutuse filiaali tegevuse lõpetamiseks Eestis käesoleva aasta 19. veebruaril. Pank on järelevalve ettekirjutust siiani korrektselt täitnud ning suure osa oma kliendilepingutest nõuetekohaselt üle andnud, ütles inspektsioon pressiteate vahendusel.

Filiaali likvideerimismenetluse algatamine on järgmine samm tegevuse täielikuks lõpetamiseks Eestis. Panga allesjäänud klientidest antakse enamus üle LHV Pangale ja Danske Banki Leedu filiaalile. Finantsinspektsiooni nõudel kohaldub viimasel juhul panga kliendisuhetele Eesti seadus ning klientide teenindamine toimub eesti keeles.

LHV-le annab Danske pank üle ligi 11 000 kliendiga portfelli. Kõnealuste klientide andmete korrektseks üleviimiseks vajavad vastuvõtva panga IT-lahendused täiendavat seadistamist. Sellest tulenevalt pikendas finantsinspektsioon Danske panga õigust teha Eestis filiaalina makseid kuni 31. detsembrini 2019.

Uusi kliente Danske filiaalina vastu võtta ei tohi ning on faktiliselt oma tegevust lõpetamas. Danske Bank ja LHV Pank on kohustatud oma kliente portfelli üleminekuga seonduvast jooksvalt informeerima ning andma selgeid juhtnööre edasise tegevuse kohta.

Danske Banki Eesti filiaal sattus mullu maailma finantsmeedia keskpunkti, kui pank ise tunnistas siseuurimise tulemusel, et selle kaudu liikus 2007.–2015. aastani 200 miljardi euro väärtuses kahtlast raha, millest märkimisväärne osa oli rahapesu.

Danske rahapesujuhtumi suhtes on alutatud mitmes riigis kriminaaluurimised, teiste hulgas nii Eestis kui panga kodumaal Taanis.