Vähemalt Nordea, Danske Bank, Nordnet ja Mandatum Life plaanivad hakata selliseid kontosid jaanuarist pakkuma, kirjutab Helsingin Sanomat.

„Tahame toetada soomlaste börsil olevatesse ettevõtetesse investeerimist,“ ütles OP vanemasepresident Kai Kalajainen. „Loodame, et paljud uued säästjad hakkavad aktsiakontot kasutama.“

Soomlased just väga investeerimisega silma ei paista. Mullu investeeriti Soomes keskmiselt 42 eurot inimese kohta börsiettevõtete aktsiatesse ja investeerimisfondidesse. Rootslastel on keskmiselt kaks korda rohkem investeerimisvarasid kui soomlastel ja nende varad kasvavad kiiremini.

Tavainvesteerimise asemel „investeerivad“ soomlased pigem hasartmängudesse, kus keskmine soomlane kaotab enam kui 300 eurot aastas. Teine harrastus on raha pangakontol hoidmine, kus see intressi ei teeni.

„Soomlastel on pangakontodel 93 miljardit eurot, mis ei pruugi olla raha parim hoidmise võimalus,“ märkis Nordea vanemasepresident Sara Mella.

Uus aktsiakonto pakub maksusoodustust, kuid sellel tootel on oma piirangud ja nõrkused. Seal saab investeerida ainult aktsiatesse, kuid kasulik on hajutada rahapaigutusi ka mujale kui aktsiatesse.