TAI toitumisuuringute osakonna spetsialisti Heidi Roosi sõnul on toidugrupil „kala-muna-linnuliha-liha” meie toidulaual sama oluline roll kui ülejäänud neljal põhigrupil. Need on teraviljatooted ja kartul, puu- ja köögiviljad ning marjad, piimatooted ja toidugrupp lisatavate toidurasvade, pähklite, seemnetega. Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) soovituse järgi ei tohiks punast liha süüa üle poole kilo nädalas. See soovitus põhineb uuringutel, mis näitavad, et väga suured punase liha (eriti just töödeldud liha) kogused suurendavad jämesoolevähi riski. „Peale selle on lihatooted tihtipeale suure küllastunud rasvhapete ja soola sisaldusega. Liigne soola tarbimine võib näiteks aga tõsta vererõhku,” hoiatab Roos.

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid