Saatejuht Johannes Tralla sõnas otse-eetris, et laiema avalikkuse ette jõuab esimest korda info, et täna tuli veterinaar- ja toidulaborist kinnitus, et eelmisel nädalal M.V. Wooli kalatööstusest väljunud tootest leiti proovivõtmise käigus listeeriabakter.

Järvik ütles, et teisipäeval pärast tööd kella 18 paiku helistas talle ministeeriumi asekantsler, kes väitis, et tõenäoliselt on proovidest leitud uusi jälgi. "Rohkemat ma ei tea," lisas minister.

Intervjuu käigus rõhutas ta korduvalt, et kindlaid fakte praegu pole. "Kuni ei ole kindlaid tõendeid minu laual, ei saa mina väita, et toodete tagajärjel on keegi surnud. Palun esitagu VTA, või kes iganes seda väidab, kindel surmatõend," rääkis ta.

Järvik ütles sedagi, et ta ei heitnud VTA-le ette tehase kontrollimist, vaid seda, kuidas sellest meedias räägiti. Ta ütles, et see oli ka põhjus, miks ta saatis pressiteate, kus soovitas kalatööstusel VTA vastu kohtusse pöörduda. Värskete uudiste kohta märkis ta, et kõrvalekalletest (bakteri leidmine - toim) saab pikemalt rääkida homme (kolmapäeval), kui rohkem infot.

Küll aga viitas Järvik, et VTA juhil on vajadusel õigus tehas ka kinni panna ehk seda saneerida. "Ma toetan teda, kuid ta nii otsustab teha. Sellest tuleb teavitada ministrit ja minister peab määrusega kehtestama seadusest tuleneva korra. Minu poole pole siiani pöördutud."

Kalatööstus: bakter leiti ühest proovist, ülejäänud olid puhtad

Kell 23.36 saatis M.V. Wooli esindav PR-firma teate, kus öeldakse, et listeeriabakter leiti tehases ühest osaproovist, ülejäänud 39 proovi on puhtad.

Ettevõte kinnitab, et Veterinaar- ja Toiduametilt laekus teisipäeval selgitusnõue 1. oktoobril 2019 võetud listeeriaproovide osas. M.V. Wooli tootmisest võeti 21 pinnaproovi ja neli tooraineproovi, kust listeeriabakterit ei leitud. Kolmest kalatootest võetud 15 osaproovist ühes esines listeeriabakteri leid 25 grammis tootes, teatas M.V. Wool.

Terve kõnealune tootepartii asub endiselt tehases. "Proovidega ei määratud listeeriabakteri tüve ega arvukust toote ühes grammis, kus kehtib Euroopa Liidu piirmäär 100 ühikut (Lm (cfu/g)), mis on ka tarbijale ohutu. Samal ajal võttis VTA jaekaubandusest proove, mis osutusid kõik puhtaks," seisab pressiteates. "Samast tootepartiist akrediteeritud ja sõltumatu labori poolt võetud proovid ei näidanud listeeria esinemist. Ettevõte vastab VTA selgitusnõudele ja soovib ka teha kordustesti, selgitamaks välja, kas partii on ohutu. M.V. Wooli tehasest väljuvatele toodetele kehtib listeeriabakteri osas nulltolerants."

M.V. Wool on seisukohal, et ettevõtte kalatooted on alati vastanud Euroopa Liidus kehtivatele piirnormidele ning on välistatud nende kalatoodete kahjulik mõju inimeste tervisele.

Ekspress on varasemalt kajastanud, et eelmisel aastal surid Harjumaal listerioosi tõttu kaks inimest. Ülejäänud neli haigestunut pääsesid eluga. "Veterinaar- ja toiduameti väitel elab ohtlik bakter M.V. Wooli tööstuses edasi ning muteerub üha nakkavamaks. Kalatööstuse peremees vannub, et tema toodang on puhas ja ohutu. Hoopis kiuslik riigiametnik ründab teda," kirjutas Ekspress.

Minister Järvik on ettevõtet kaitsnud. Sel nädal kogunes teemat arutama ka riigikogu maaelukomisjon ja leidis, et kalatoodete ohutuse üle on järjekindel kontroll.