„Kuidas läheb linnal, sõltub paljuski sellest kui ettevõtlikud on siin inimesed,“ ütles Tallinna ettevõtlusameti juhataja Kairi Vaher.

Tänavused Tallinna ettevõtlusauhindade võitjad:

Arendusprojekt 2019
Noblessneri sadamalinnaku arenduse esimene etapp, arendaja BLRT Grupp AS.
Tegemist on mastaapse projektiga, mis on muutnud pikalt avalikkusele suletud ajaloolise Noblessneri allveelaevatehase territooriumi merele avatud inimsõbralikuks linnaruumiks koos jahisadama, korterite, äripindade, merepromenaadi ja kultuurisündmustega.
Projekti esimese etapi maksumuseks kujunes ca 77 miljonit eurot.

Koostööprojekt 2019
ISEAUTO, projekti partnerid AuVe Tech OÜ, Tallinna Tehnikaülikool ja ABB AS.
Tegemist on kolme ettevõtte koostööprojektiga, mis tegeleb isejuhtiva sõiduki – ISEAUTO arenduse ja katsetustega. Isejuhtivat sõidukit on võimalik kasutada nii ühissõidukite marsruudi pikendajana kui ka renditeenusena. ISEAUTO sobib ideaalselt paikadesse, kus on madal liikumiskiirus ning tavapärase linnaliini bussi jaoks liiga kitsad tänavad ja lühikesed vahemaad.

Särav startija 2019
Smartcraft OÜ on 2018. aastal tegevust alustanud ettevõte tegeleb karkassmajade valmistamiseks vajalike liinide ja seadmete paigaldamisega, kus täna töötab neli inimest. Smartcrafti tegevus on suunatud eksporditurgudele ning teenust osutatakse üle kogu maailma.
Kui 2018. aastal moodustas teenuse eksport 75% ettevõtte kogukäibest, siis tänavu lausa 90%.

Turismitegu 2019
Fotografiska Tallinn, teostaja Fotograafia Tallinn OÜ.
2019. aasta juunis avati Telliskivi Loomelinnakus maailmatasemel fotokunstikeskus Fotografiska, mis on fotokunsti, toidu, disaini, muusika ja ürituste ristumiskoht. Kahe esimese kuuga oli keskust külastanud 50 tuhat inimest, kellest 60% olid turistid.

Töökohtade looja 2019
Finantstehnoloogiaettevõte TransferWise Ltd Eesti filiaal.
TransferWise Eesti filiaal pälvis töökohtade looja auhinna juba teist aastat järjest. TransferWise töökohtade lisandumine ja tegevuse laienemine tuleneb ettevõtte suurest populaarsusest, mis omakorda näitab, et selle teenuse järele on suur nõudlus seoses inimeste töötamise, õppimise ja reisimisega välismaal. TransferWise´il on rohkem kui 7 miljonit klienti, ettevõte võimaldab ülekandeid ligi 1600 valuutas.

Vastutustundlik ettevõtja 2019
Investeerimisfirma Avaron Asset Management investeerib ainult vastutustundlikesse Ida-Euroopa börsifirmadesse. Avaronile on oluline, et ettevõtted opereeriksid jätkusuutlikult keskkonna ja sotsiaalsete aspektidega, järgides häid äritavasid.

Tulevikulahendus 2019
Masinnägemise algoritmi projekt Tallinnas, teostaja SIFR OÜ.
SIFR OÜ arendas koostöös Tallinna linnaga välja masinnägemise algoritmi, mis võimaldab kasutada tavalisi kaameraid ristmike jälgimiseks. Tegemist on taskukohase infrastruktuuriga, mis võimaldab jälgida mitut sõidurada korraga.

Lisaks seitsmele põhikategooriale anti ettevõtluspäeval koostöös Tallinna Tehnikaülikooli, Tallinna Ülikooli, Eesti Kunstiakadeemia ja sihtasutusega Eesti Rakenduskõrgkoolid üle eriauhinnad parimatele rakenduslikele teadustöödele.

Rakenduslike teadustööde eriauhinna pälvisid:

• Parim teadustöö Tallinna Tehnikaülikoolis: ISEAUTO, teadustöö juht Raivo Sell
• Parim teadustöö Tallinna Ülikoolis: Meteoroloogilise andmestiku interpreteerimine Toyota Racing rallimeeskonnale, teadustöö juht Hannes Tõnisson,
• Parim teadustöö Eesti Kunstiakadeemias: A Responsive Cutlery Concept, autor Denisay Apusoglu.
• Parim teadustöö Eesti Rakenduskõrgkoolides: 3D-prinditud radiaatori projekteerimine tudengivormelile, autor Konrad Ilustrumm.

Galaõhtul anti koostöös Tallinna Kaubamaja ning koostöövõrgustikuga Adapter välja kile ja plastiku taaskasutamise konkursi Edasiviiv elujõud eripreemia 5000 eurot, mille võitis Eesti Kunstiakadeemia ideekavand RINGNÕU.