Ettevõte viib suurpuhastuse läbi vaatamata sellele, et alates 1. juulist 2019 ei ole tootmisest listeeriabakterit leitud, seda Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) tellitud 195 proovis.

Täielik sterilisatsioon toimub 17. ja 18. oktoobril ning ettevõte kutsus selle läbiviimist jälgima VTA esindajad

„M.V.Wooli tehase ruumidest ja tootmispindadelt ei ole alates 1. juulist kordagi avastatud listeeriabakterit. Nüüd oktoobris on võetud 41 pinnaproovi, mis olid kõik samuti listeeriavabad. Sellele vaatamata viime tootmises veelkord läbi täispuhastuse, et välistada täielikult genotüübi ST1247 esinemine ettevõttes. Täiendavaid meetmeid rakendame rahvatervise huvides ja kalatoodete vastu usalduse taastamiseks,“ ütles M.V.Wooli nõukogu esimees Meelis Vetevool.

Ta rõhutas, et toiduohutus on ettevõtte prioriteet ning M.V.Wool teeb VTA-ga koostööd, et tagada ettevõttes listeeria nulltolerants ning jätkata tarbijate varustamist puhta toiduga.

Terviseameti andmetel on Eestis tänavu registreeritud 12 listerioosi haigusjuhtu, kuid ST1247 genotüübi poolt põhjustatud haigusjuhte ei ole nende seas tuvastatud.

Sterilisatsiooni käigus võetakse koost lahti kõik seadmed ning kõik detailid puhastatakse vähemalt 83-kraadisel temperatuuril. Täispuhastus toimub ka kõikides ladudes ja tootmisruumides ning edaspidi steriliseeritakse sagedamini ka tootmises kasutatavat sisetaarat.

Lisaks kasutab ettevõte listeeria tõrjumiseks iga tööpäeva lõpus toimuvat süvapesu ning tootmispauside ajal pestakse tootmisliine osoneeritud veega. Tarvikute puhastamiseks kasutatakse desinfitseeriva toimeainega lappe ning desinfitsaatoreid. Iga päev toimub tarvikute, sh kääride, nugade, metallkinnaste, teritajate jm sterilisatsioon temperatuuril vähemalt 83 kraadi.

Ettevõte kaalub säilivustähtaja lühendamist praeguselt 30 päevalt toodetes, kus ei kasutata listeeria arengut pärssivaid säilitusaineid.

Alates 4. oktoobrist kasutab M.V.Wool tehase desinfitseerimisel iganädalaselt bensalkooliumkloriidi, mis sisaldub keemilises aines P3-triquart. Eesti Genoomikainstituudi hinnangul on listeeriatüvi ST1247 sellele ainele väga nõrga vastupanuvõimega. Keemiline aine ei puutu kokku kalatoodetega.

M.V.Wooli meetmed on vastuseks VTA kirjale 11. oktoobrist, millele M.V.Wool täna ametlikult vastas. Kirjas edastas VTA M.V.Woolile protokolli 11 tooteproovi sekveneerimise tulemustega; kõik protokollis näidatud ST1247 tüvega proovid olid võetud enne 4. juulit väljunud toodetest. M.V.Wool tellis samadele partiidele listeeria arvulise määramise sõltumatus laboris ning ükski proov ei ületanud 10 cfu/g (lubatud piirmäär on 100 cfu/g) ehk kõik proovid on ohutud.

M.V.Wool on seisukohal, et ettevõtte kalatooted on alati vastanud Euroopa Liidus kehtivatele piirnormidele ning on välistatud nende kalatoodete kahjulik mõju inimeste tervisele. M.V.Wool teeb alates selle aasta kevadest tihedat koostööd VTA-ga ning järgib VTA poolt kehtestanud nulltolerantsi nõuet listeeriabakterile tehases. Alates juulist 2019 ettevõtte tootmispindadelt võetud 195 puhast proovi kinnitavad, et tehasest on suudetud listeeria välja juurida.

Ekspress on varasemalt kajastanud, et eelmisel aastal surid Harjumaal listerioosi tõttu kaks inimest. Ülejäänud neli haigestunut pääsesid eluga. "Veterinaar- ja toiduameti väitel elab ohtlik bakter M.V. Wooli tööstuses edasi ning muteerub üha nakkavamaks. Kalatööstuse peremees vannub, et tema toodang on puhas ja ohutu. Hoopis kiuslik riigiametnik ründab teda," kirjutas Ekspress.