„Meie läbirääkimised algasid suvel, kas juulis või augustis,” sõnas UP Investi juhatuse liige ja tegevjuht Sven Nuutmann, viidates esimesel kohtumisele Baltic Tickets Holding OÜ omanikuga. Sealt edasi arenesid asjad juba kiirelt. „Hoidsime ka ise teadlikult tempot üleval,” märkis Nuutmann. Tehingu allkirjastamiseni jõuti eile.

„Klassikalises mõttes on ju kõik ettevõtted müügis, aga kohtumiste käigus jäi mulje, et neil on huvi müüa ja me võtsime ka väga aktiivse hoiaku, näitamaks, et see pakub meile huvi,” rääkis Nuutmann. Tema sõnul oli UP Investi kõrval veel teisigi huvilisi. „Me oma kiire ja konkreetse asjaajamisega saimegi teatava eelise, et selle tehinguga lõpuni minna,” põhjendas ta.

Tundus, et pakutav kaup on hea

Kuivõrd Baltic Tickets Holding ei tegutse mitte ainult Eestis, vaid ka Lätis, Leedus ja Valgevenes, on tehingule veel vaja nende nelja riigi konkurentsiameti heakskiitu. UP Invest annab lähipäevil ka taotlused sisse ja loodab kõigi nelja ameti heakskiidu saada aasta lõpuks. Tehingu maksumust osapooled ei avalikusta.

„Eks nende läbirääkimiste käigus me tegime endale turu selgeks – mis toimub Eestis, Lätis, Leedus ja Valgevenes – ja tundus, et pakutav kaup on hea,” märkis Nuutmann. Tema sõnul pakuti UP Investile kunagi ka ühte Läti piletimüügiettevõtet, aga kuna see tegutses ainult ühes riigis, ei pakkunud see toona huvi. Piletilevi omanikfirma omandamisega laieneb UP Invest lisaks olemasolevatele turgudele ka Valgevenesse.

„Kuna meil selles valdkonnas ei ole ühtegi ettevõtet, siis midagi ümber korraldada ei ole vaja – seal on strateegiad paigas, juhtkond on olnud väga pikalt ametis ja saavad ka hästi hakkama,” rääkis Nuutmann edasiste plaanide osas. „Püüaks kõigepealt tehingu lõpuni viia – teatavasti, kuni pole konkurentsiameti luba, pole ka tehing jõustunud,” toonitas ta.

Kuigi selle tehinguga siseneb suurärimehele Margus Linnamäele kuuluv investeerimisfirma täiesti uude valdkonda, keskendub ettevõte Nuutmanni kinnitusel investeerimisplaane tehes ennekõike siiski nendele valdkondadele, kus juba tegutsetakse.

Ei lähe lihtsalt finantsinvestoriks

„Pigem meie peamine fookus on ikkagi see, et me vaatame oma olemasolevate äridega seoses, kus me võiksime leida kas kiiremat kasvu või konsolideerumist. Me üldjuhul ei lähe ettevõtetesse lihtsalt investoriks. Ka väga tulusatesse äridesse me niisama raha ei investeeri ega laena,” põhjendas ta.

Piletilevi omanikfirma Baltic Tickets Holding OÜ registreeriti Eestis 2007. aastal. Ettevõtte 100%-line omanik on Vene kodanik Jevgeni Finkelstein. Kui 2017. aastal oli ettevõtte müügitulu ligi 779 000 eurot, siis mullu langes see natuke alla 600 000 eurole. Samas deklareeris ettevõte 2018. aasta lõpus üle 1,8 miljoni suuruse kasumi.

Investeerimisfirma UP Invest suurosanikuks on apteegi- ja meediaärimees Margus Linnamäe, kel on ettevõttes 78% osalus, 20% kuulub tema äripartnerile Ivar Vendelinile. UP Investi portfellis on väga palju erinevates valdkondades tegutsevaid ettevõtteid, sealhulgas raamatupoodide kett Apollo ja hulga meediaväljaandeid koondav Postimees Grupp.

Sel aastal on UP Investi täielikku omandisse läinud Apple’i tooteid Eestis müüv Valge Klaar, ettevõte on ostnud Linnamäe Lihatööstuse ja läbi Apollo Grupi ka Vapiano restoranid.