Kui vaadata Eesti Panga kodulehel toodud statistikat, siis laenuturul valitseb endiselt kasvav trend. Sama tendentsi näitavad ka TF Banki andmed. Üle 45 tuhande tarbimislaenu taotluse analüüsimise tulemusena joonistus välja ajatelg, millelt on ilmselgelt märgata eraisikute laenukohustuste suurenemist. Näiteks, kui 3 aastat tagasi oli keskmisel taotlejal umbes 3 laenu, siis tänaseks on keskmine arv kahekordistunud. Seda just erinevate väiksemate laenude arvu suurenemise näol.

Laenu võtmine on üks paratamatu osa elust ning oma soovidega panga poole pöördumises pole midagi häbiväärset. Inimesed ei võta 5-6 tarbimislaenu korraga. Elus tuleb ette ootamatusi, erinevaid vajadusi. Kui kuumaksed on piisavalt mõõdukad, pole keskmisel inimesel probleemi omada korraga mitut aktiivset laenulepingut. Igakuiselt eeskujulikult maksegraafikuid järgides on ühel päeval laenud tagasi makstud. Sellega nagu lugu lõppeks. Tegelikult on reaalsus hoopis teine.

ÜKS ON PAREM KUI MITU
Toome ühe näite. Kliendil X on 3 laenu:

1000€ intressiga 26,70%
2000€ intressiga 15,90%
1000€ intressiga 23,90%

Teisisõnu maksab härra või proua X iga laenu pealt aastas ainuüksi intressidena korraliku summa, millele lisanduvad muidugi erinevad haldustasud. Kui nüüd klient X kasutaks refinantseerimist, s.t tooks oma kohustused ühe krediidiandja juurde, siis rahaline võit oleks praktiliselt käega katsutav. Selleks tuleks võtta turult erinevaid pakkumisi ning leida parim intress ja periood kogu summale. Seega, kui klient X võtaks refinantseerimislaenu 4000 eurole intressiga 12,9%, siis on juba arvutamatagi selge, et klient X võidaks rahalises plaanis omajagu.

Eeltoodud näide on väga lihtsustatud eesmärgiga andmaks edasi põhimõtet, miks ühte laenu omada on soodsam kui mitut (eriti, kui sinna hulka on sattunud mõni kiirlaen). Seega, pea meeles, madal intress pole alati kogu tõde. Refinantseerimislaenu valikul lähtu krediidi kulukuse määra suurusest, sest lisaks intressile võtab see arvesse ka muid kulusid. Ainult niimoodi on selles reklaamide virr-varris võimalik adekvaatselt võrrelda erinevaid laenupakkumisi.

Mis asi on refinantseerimine?

Laenude refinantseerimise korral sõlmib uus krediidiandja kliendiga tema laenude kogusummale uue laenulepingu ning tasub selle raames kliendi kohustused teiste laenuandjate juures. Teisisõnu vormistab klient oma praegused laenud uueks laenuks. Teised kohustused tasutakse ennetähtaegselt. Nüüdsest jääb kliendi kanda üks summa ühe intressiga. See tähendab, et lisaks soodsamale aasta intressile võidab klient ka igakuise laenumakse ja halduskulude arvelt, rääkimata oluliselt väiksemast riskist sattuda makseraskustesse.

Juhiksime siinkohal ka tähelepanu, et isegi, kui teatud juhtudel on võit kuludes minimaalne, tasub sellegipoolest refinantseerimist kaaluda. Vähe sellest, et enam ei pea muretsema mitme erineva arve jälgimise pärast, paraneb Sinu krediidiskoor oluliselt. Krediidiskoor muutub elutähtsaks, kui vajad lisalaenu või jutt käib suurematest summadest, nagu näiteks eluasemelaenust.

Seega tasub kriitilise pilguga üle vaadata kõik oma kohustused, sinna hulka kuuluvad ka erinevad krediitkaardid ja järelmaksud. Koondades kõik kohustused ühte, käib ka jõud sellest paremini üle.