Kõigil nutitelefoni akudel on teatud eluiga, mida võib telefoni liiga pikalt laadija otsas hoides oluliselt lühendada, kirjutab Business Insider.

Kuigi suuremal osal telefonidest on öö läbi laadimise vastu olemas kaitse, mis hoiab neid "ülelaadimise eest", ei sobi siiski suuremale osale telefonidest see, kui akutase on liiga pikka aega 100 protsenti.

Kui aku on saanud täis ja telefoni hoitakse pärast seda veel tunde laadija otsas, kiirendab see aku vananemisprotsessi oluliselt.
Kuigi nutitelefonid on tänapäeval üldiselt varustatud vastavate süsteemidega, mis kaitsevad akut ning lõpetavad laadimise kui 100 protsenti on täis, võib see siiski akule kahjulik olla.

Enamasti kasutatakse nutiseadmete akudes liitium-ioon tehnoloogiat, mille keemiline koostis aja jooksul muutub ning aku efektiivsus väheneb. Eriti aitab sellele aga kaasa just seesama harjumus terve öö akut laadida.

Siiski toimub aku vananemine väga aeglaselt ning arvestades asjaolu, et telefone vahetatakse aina tihedamini, ei mõjuta see enamike kasutajate telefonide akude vastupidavust. Kuna aga paljudel telefonidel on kasutusel kiirlaadimine, tasuks võimalusel eelistada sellist laadimist.

Akude puhul tasub silmas pidada veel seda, et kõige aeglasemalt toimub nende kulumine 30%-50% vahemikus. Selle pärast soovitavad enamik nutitelefonide tootjaid hoida oma seadmete akusid üle 50-protsendilisel tasemel.

Sama reeglit tasuks silmas pidada ka juhul, kui on plaanis telefoni pikema aja jooksul hoiustada. 30-50 protsendi vahemikus on oht oluliselt väiksem, et telefoni uuesti kasutusele võtmisel ei hakka selle aku kasutamisel probleeme esinema.