„Ise me ei oleks Dubais löögile saanud,“ kinnitab SportID juht Marti Soosaar. „Presidendi delegatsiooniga kaasas olek ning EXPO esinduse ja EASi avatud uksed tegid selle võimalikuks,“ rõhutab ta.

Soosaare sõnul mõtlevad Dubai ametimehed suurelt ning otsuseid tehakse kiiresti. Dubai partnerile avaldas muljet see, et 1/6 töötavatest inimestest (umbes 100 000) on Eestis Sport-ID teenuse kasutajad. Ettevõte kohtus sealse Spordinõukoguga (Dubai Sports Council) kahel päeval kaks tundi ning otsus koostöö alustamiseks tehti partneri poolt juba esimese kohtumise pinnalt.

Leping tuli üle noatera

„Seejärel jätkasime suhtlust WhatsApp’is, mis on äritegemiseks selles piirkonnas loomulik kanal, aga lepingu saamine läks lõpuks ikkagi üle noatera,“ räägib Soosaar. „Lepingu sõlmimist lükati iga päev edasi ja muudkui anti uusi lubadusi, et tegeleme. Veidi oli õhus Kreisiraadio sketšis osalemise hõngu, kuna kellaaegade osas kokkulepped ei pidanud. Õnneks olin tagasilennuks jätnud teadlikult ühe lisapäeva, seda läkski vaja,“ kirjeldas eestlane.

Dubai partneri vastutada jäävad müük ning turundus, SportID poolt tuleb jaanuariks tarkvara sealse turu jaoks töökorda seadistada. „Oma tiimi paneme surve alla, aga saame hakkama,“ ütleb Soosaar, kelle ettevõte loodi Eesti Firmaspordi Liidu tootena seitse aastat tagasi. Seni on kasvatud keskmiselt 100% aastas.

Araabia Ühendemiraatides toimuva maailmanäituse EXPO fookuses on ärisuhete loomine ettevõtete, aga ka riikide ja omavalitsuste vahel. Eesti paviljoni koosseisus on tööd alustanud äridiplomaatiale keskenduv peakomissar Daniel Schaer, kes on Eesti riigi esindaja aasta aja pärast oktoobrikuus algava EXPO juures.

SportID heaks eeskujuks

„Kui nii mõnigi otsustaja on kahelnud EXPO-le minemise majanduslikus mõttekuses, siis SportID edulugu on neile heaks vastuseks, et tasub minna küll – juba esimese EXPO visiidiga on kohalik partner leitud,“ rõõmustab Eesti tiimi juht Andres Kask. „Julge pealehakkamine andis neile terve võidu, mitte ainult pool,“ usub ta.

Araabia Ühendemiraatides toimunud Eesti presidendi Kersti Kaljulaidi ja teda saatva äridelegatsiooni visiidi korraldasid vabariigi presidendi kantselei, välisministeerium, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja EXPO 2020 Dubai Eesti esindus.