„Ma usun, et Eesti ettevõtted on kindlasti koostööst huvitatud,” ütles Äripäeva värskelt avaldatud IT-firmade esikümnesse jõudnud Tieto Estonia juht Anneli Heinsoo. Ta rääkis, et Austraalia tahab meie e-Estonia showroom’i eeskujul oma inkubaatorit teha ja tänu sellele on kaks korda ka Eestis käidud. „Nende eesmärk on viia kokku kohalikud huvirühmad ja need, kes tahavad tulla turule,” selgitas ta.

Tieto Estonia enda huvi kohta Austraalia hangete vastu jääb Heinsoo vastuse võlgu. „Tietol on selline strateegia, et teistele turgudele minnakse korporatiivselt, mina ise siin Eestis selliseid otsuseid teha ei saa,” põhjendas ta. Heinsoo märkis, et Tietol on küll kliente, kes Austraalias tegutsevad, kuid ettevõte ise seal turul ei tegutse. Pigem on Tieto sihid seotud Aasia turgudega: India, Hiina ja Korea omaga.

Osales Canberra linna piletisüsteemi hankel

Samas usub Tieto Estonia, et Eestis on palju selliseid IT-valdkonna ettevõtteid, keda võiks sealsetel hangetel osalemine kindlasti huvitada, iseäranis neid, kes pakuvad konkreetseid tooteid. „Kindlasti sellised start-up ettevõtted – nende huvi on rahvusvaheline, tarbijatega seotud,” põhjendas Heinsoo.

Üks sellistest ettevõtetest on piletisüsteeme arendav Ridango AS, kes oma väiksuse tõttu pole küll väga sihiteadlikult Austraalia turu suunal tööd teinud, kuigi on ühes sealses hankeprotsessis osalenud. „Meil on maailmas oma valdkonnas piisavalt suur tuntus, et aeg-ajalt tekib selliseid oportunistlikke võimalusi, kus meid otsitakse üles,” rääkis ettevõtte müügidirektor Argo Verk.

Viimased paar aastat on Austraalia pealinnas Canberras käinud üks hankeprotsess, kus ka Ridango koos kohaliku partneriga osales. „See protsess on praegu küll tühistatud, aga nad proovisid endale hankida uut piletisüsteemi,” selgitas Verk. Ridango jõudis koos kolme teise ettevõttega lausa lõppvooru.

„Lihtsalt erinevatel põhjustel, mis on nii poliitilised kui ka finantsilised, on see hange hetkeseisuga tühistatud. Seega ühtegi asja meil seal pooleli ei ole. Aga meil on endiselt see partner seal alles, kellega koos me hankel osalesime. Hoiame silma peal, mis seal toimub. Selles mõttes on huvi olemas,” lisas ta.

Üks suurem klient Austraalias

Ka Tietoga sarnast teenust pakkuval Helmesel, kes on samuti Eesti IT-firmade esikümnes esindatud, olles käibelt ja töötajate arvult Eestis suuruselt teine IT-ettevõte, on huvi Austraalia turu vastu olemas. „Suudame ja oleme mõnedest projektidest huvitatud,” ütles Helmese juht Jaan Pillesaar.

Tema sõnutsi on ettevõttel juba praegu Austraalias ka üks suurem klient, kuid kuna tegu on globaalse ettevõttega, ei vaata nad seda turgu riigipõhiselt. Mõne nädala pärast on mõned Helmese inimesed taas ka kohapeale minemas, et ühe uue projekti avalikkuse ette toomist kiirendada.

Koos sealse kliendi Soleraga pakutakse Austraalia kindlustusseltsidele autokindlustuse kahjukäsitluse lahendust. Ettevõtete huviringis on kõik suurimad kindlustusandjad: SunCorp, Allianz, Aig, A&G, QBE jt.

Pikemat intervjuud Eesti värske suursaadikuga Austraalias loe tänasest EPL-ist.