Ühe esimese suure üürikorterite pakkuja Lumi Kodude kliendisuhete haldur Reeli Hämarsoo ütles Delfile, et üürilepingute sõlmimise tempo oli väga kiire, sest kui mais said Manufaktuuri kvartalis majad valmis, siis poole aastaga on sisuliselt kõik korterid leidnud ka elanikud. Eriti kiire aeg oli tema sõnul suvi, kui nädalas sõlmiti umbes kümme üürilepingut. "Siis käis ka suur sissekolimine," ütles Hämarsoo. Praeguse seisuga on Manufaktuuri kvartali üürimajades saada veel vaid üks kolmetoaline korter hinnaga 619 eurot kuus.

Järgmisena kavandab ettevõte üürimajade rajamist Mustamäele Aiandi tänava piirkonda, kuhu tuleb 162 üürikorterit. Sarnaselt Manufaktuuri kvartaliga on ka selle arenduse näol tegemist Lumi Kodude ja LHV Panga pensionifondide ühisprojektiga. "Nende majade ehitusel peaks järgmise aasta alguses kopp maha saama ja 2021 teises pooles peaks need majad ka valmis olema," märkis Hämarsoo ja lisas, et korterisoovijaid on juba ka järjekorras.

Lumi Kodud otsib pidevalt sobivaid asukohti ka järgmiste üürimajade ehituseks. Oluline on seejuures, et ümbruses oleks olemas koolid, lasteaiad, poed ja kindlasti peab olema olemas ka hea ühistranspordiühendus. Manufaktuuri kvartalis on praegu 127 korterit ja kokku kavatseb ettevõte ehitada Tallinnas 500 üürikorterit. Sobiva asukoha leidmisel on plaan rajada üürikortereid ka Tartusse ning Eestist väljapoole.

Veerand Tallinna elamispindadest võiks olla üüripinnad

Kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark ütles, et Tallinnas on elamispindu kokku umbes 200 000 ja nendest neljandik ehk umbes 50 000 võiksid olla üüripinnad. "Valdavalt korterid, aga ka näiteks ridamaja kortereid, ühepereelamuid, aga miks mitte ka mikrokortereid, mis on teatud mõttes kuum teema," sõnas ta.

Lumi Kodude projekti kohta ütles Toompark, et korterite arvust olulisem on see, et tegemist on suure ja usaldusväärse üürileandjaga, kellel on ka mõnevõrra tuntud kaubamärk. "Nad toovad teatavat uut kvaliteetset üüriteenuse kultuuri Eestisse, see võiks olla kõige suurem positiivne mõju," märkis ta. Korterite arv, mis Lumi Kodude puhul on 500, ei oma Toompargi hinnangul turule tervikuna kuigi suurt mõju.

Üürimajade ehitust takistab pankade ettevaatus

Üürileandmiseks mõeldud ärikinnisvara ehituseks annavad pangad Toompargi kinnitusel kergemini laenu põhjusel, et pank tahab juba enne hoone valmimist näha seal siduvaid üürilepinguid. "Aga elamispindade üüriäris see ei ole mõeldav, et üürikorteritega maja arendaja läheb panka ja ütleb, et mul saab aasta pärast maja valmis ja mul on üürilepingud juba sõlmitud," sõnas Toompark.

Üürimajade ehituseks on Toompargi sõnul võimalik sarnaselt ärikinnisvaraga samuti võimalik laenu saada, kuid sellisel juhul tuleb arendajal rohkem oma raha mängu panna, mis omakorda vähendab omakapitali tootlust. Suurema omakapitali nõude tingib tõsiasi, et üürikorterite turg on suhteliselt läbipaistmatu, samuti puudub nii pankadel kui ka arendajatel kogemus, millised võiksid olla üürikorterite hinnad ja kuidas need muutuvad.