"Mina arvan, et eelnõu ei tohiks puudutada väga laia elanikkonda. Sest arvan, et suur osa meie rahvast alkoholiprobleeme ei oma. Tõsi on see, et täna võttis linnavalitsus vastu otsuse, mis saadetakse volikogule kinnitamiseks," sõnas abilinnapea Aivar Riisalu Tallinna linnavalitsuse pressikonverentsil.

Riisalu sõnul on tegemist märgilise tähtsusega eelnõuga, kuna arutellu kaasati erinevad osapooled. Kogu arutelu sai alguse Tallinna Vanalinnast, täpsemalt kohtuvaidlustest meelelahutusasutuste ja linna vahel.

"Rohkem kui aasta tagasi jõudsime äratundmisele, et sellises mahus piirangud on mõistlikud," lisab Riisalu ja ütleb, et eelnõus olevad kellaajad on politsei poolt soovitatud.

Riisalu sõnul ei ole nende eesmärgiks inimesi piirata. Nende eesmärgiks on luua parem keskkond kompromisside teel. Erisusi põhjendab Riisalu sellega, et kasiinode näol on tegemist ülikõrge turvalisega asutustega. "Samamoodi hotellide baarides või toas ei saa me reguleerida, kuidas inimene alkoholi tarbib. Hotellid olid ka selles rühmas, kes avalikku korda ei mõjuta."

"Täna me ei saa ka rääkida, et probleem oleks ainult vanalinnas või kesklinnas tegutsevate meelelahutustega ja nende klientidega, vaid probleeme esineb ka mujal – Lasnamäel, Mustamäel või Põhja Tallinnas. Seetõttu soovime kehtestada piirangud kogu Tallinna linna haldusterritooriumil," ütles Riisalu. "Lähtudes alkohoolset jooki kohapeal tarbimiseks müüvate müügikohtade koguarvu, mida on ligi 1800, siis jääb piirangu mõjualasse umbes 8% müügikohtadest."

Lõpuks kiitleb Riisalu sellega, kui hea eelnõu ja seletuskirja nad suutsid nad koostada.

Linnavalitsus võttis vastu eelnõu, mille järgi hakkavad kehtima järgmised piirangud: kohapeal tarbimiseks mõeldud alkoholi jaemüük on keelatud esmaspäevale, teisipäevale, kolmapäevale, neljapäevale ja reedele eelneval ööl ajavahemikul kella 02.00-st kuni 06.00-ni ning laupäevale ja pühapäevale eelneval ööl kella 03.00-st kuni 07.00‑ni.

Piiranguid ei laiene rahvusvaheliseks liikluseks avatud lennujaama ja sadama hoonetes ainult reisijatele ette nähtud alal asuvas müügikohas. Samuti tehakse erisus majutusettevõtetele ning kasiinodele. Põhjenduseks tuuakse eelnõus see, et nendes asutustes ei ole joobes klientidega probleeme.

Piirangud ei kehti ööl vastu 1. jaanuari, 25. veebruari ja 24. juunit.

Tegemist on Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti ettevõtmisega, möödunud kuul ütles poliitik, et olemasolevad regulatsioonid piisavad, et ohjeldada peaaegu ööpäevaringselt alkoholiga kauplevate baaride tegevust. "See ei puuduta suuremat osa baare, küll aga neid baare, mille ärimudel soosib lõputut alkoholitarbimist."