Vegantoit on tänapäeval muutumas üha populaarsemaks ja pakub ettevõtjatele olulisi ärivõimalusi. „Taimsed valikud‟ on MTÜ Loomuse poolt läbi viidav toidukohtadele suunatud programm, mille eesmärk on suurendada veganroogade valikut ja nähtavust Eestis. Programmiga, mis on esinda-tud ka 9. ja 10. novembril Taimetoidumessil, on liitunud 50 kohvikut ja restorani Tallinnas, Tartus, Pärnus, Põlvas, Võrus, Hiiumaal ja Saaremaal. Liituda saab iga toitlustusasutus, mis pakub mitme-külgset valikut vegantoite. Miks võiks iga toidukoht kaaluda veganvariantide valiku suurendamist menüüs?

1. Vegantoit on kooskõlas tarbijatrendidega

Paljude tarbijate jaoks on üha olulisemad teemad tervislik toitumine, jätkusuutlikud eluviisid ja loo-made heaolu tagamine. Vegantoit on kooskõlas nende trendidega ja pakub huvi laiemale sihtrüh-male kui ainult taimetoitlastele.

2. Vegantoitu saadab kasvav huvi ja nõudlus

Viimase paari aasta jooksul on huvi vegantoodete vastu Eestis oluliselt tõusnud. Avaldatud on kümneid eestikeelseid taimetoidu kokaraamatuid, avatud on mitmeid uusi taimetoidurestorane ja poodidesse on müügile tulnud hulgaliselt uusi vegantooteid. Eriti suur huvi vegantoidu vastu pais-tab olevat just toidukohtades. Kantar Emori 2018. uuringu kohaselt tellib toidukohas einestades ligi 20% inimesi alati või tihti taimset toitu. Ka toidukulleri teenust pakkuv Wolt on välja toonud, et neilt tellitud toidust moodustavad 1/5 taimetoidud.

3. Vegantoit saab olla väga maitsev

Hästi valmistatud vegantoit võib maitsta kõigile. Tänapäeval on poodides saadaval erinevad spet-siaalsed vegantooted, millega on võimalik asendada pea kõiki loomseid koostisosi, tegemata mait-ses kompromisse. Seda, et vegantoit võib meeldida kõigile ja olla populaarne ka segatoiduliste ini-meste hulgas, kinnitab näiteks tõsiasi, et tiitel Eesti Parim Valmistoit 2018 anti täiesti taimsele Sel-veri Köögi kikerherne-suvikõrvitsasalatile. Kusjuures, Selveri Köök on Taimsete Valikute partner – kõik nende vegantoidud kannavad toote etikel programmi logo!

4. Vegantoidu pakkumine võib olla oluline konkurentsieelis

Toidukohad, mis ei arvesta muutustega klientide eelistustes, võivad ilma jääda olulisest ärivõimalu-sest. Taimsete valikute menüüsse lisamine ei peleta kliente, küll aga võib nende puudumine olla paljude jaoks oluliseks piiranguks. Kui on olemas soov menüüd rikastada taimetoitudega, tasuks kaaluda just vegantoidu lisamist, sest see on sobilik kõigile taimetoitlastele ja ka näiteks paljudele allergikutele. Kliendi seisukohast on oluline ka vegantoidu arusaadavalt ja korrektselt märgista-mine.

5. Vegantoidu valikute loomine võib olla väga lihtne

Programmi „Taimsed valikud‟ veavad eest veganvaldkonna eksperdid. Saame abiks olla nähta-vuse suurendamisel taimetoitlaste seas või menüü koostamisel, jagada kasulikku infot taimetoit-laste kui sihtrühma kohta ja tutvustada trende vegantoidu maailmas. Oma menüü rikastamine taimse toiduga pole kunagi lihtsam olnud!