Kui oled sattunud kiirtoidukohta ja plaanid seal süüa hommikueinet või burgerit, tasuks eelistada populaarsematele valikutele veidi vähem kaloreid ja soola sisaldavaid tooteid, vahendab Insider.

Seda teavad üldiselt kõik, et kiirtoit sisaldab palju kaloreid, aga tihti unustatakse ära, et kuidagi on vaja see ka sööjate jaoks maitsvaks muuta ning selleks kasutatakse tihti ülemäära palju soola. Sool on hiigel kalorihulga kõrval just see, mida peaks kiirtoidu ohtlikkuse juures tähele panema.

Ohtlik soolasisaldus

Liigne soola tarbimine on tervisele kahjulik ning selle tarvitamisega tuleks olla tähelepanelik. Sool ehk naatriumkloriid (NaCl) koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist. ”Soola kahjulik toime tulenebki naatriumist, õigemini selle liigtarbimisest. Naatriumi on organismile kindlasti vaja, kuid probleem on selles, et reeglina saadakse naatriumi soovituslikust oluliselt rohkem,” selgitas Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi.

Pikaajaline naatriumi liigtarbimine aitab kaasa kõrgvererõhutõve väljakujunemisele. Kõrgvererõhutõve tüsistusteks on südamepuudulikkus, südame isheemiatõbi, silmapõhjade muutused ning nägemise halvenemine. Samuti suureneb risk infarkti ja insuldi tekkeks. Liigne soola tarbimine aitab kaasa luude hõrenemisele, soodustab kehakaalu kasvu, kahjustab mao limaskesta ja muudab selle vastuvõtlikuks mitmesugustele nakkustele, sealhulgas maohaavanditele. Liigset soola tarbimist peetakse ka neerukivide peamiseks põhjustajaks.

Suured portsjonid

Lisaks tuleb mängu portsjoni suurus. Kui arvestada, et suures BigMac burgeris on juba üksi 503 kilokalorit, Hesburgeri megaburger sisaldab aga üle 1000 kilokalori. Viimasele on McDonaldsil vastu pakkuda Big Tasty, mis sisaldab 828 kilokalorit. Soola ja kalorite kogust tõstab tublisti ka peekon.

Hommikusöögiks tasuks valida näiteks müsli ja marjadega jogurt. Muuks eineks tasuks eelistada väiksemaid burgereid, näiteks tavalist hamburgerit, kanaburgerit ja rukkiburgerit. Lisandiks tasuks kaaluda friikartulite asemel näiteks aedviljasalatit.

Võrdle erinevate toodete kalori- ja soolasisaldust allolevas tabelis!