Läbirääkimisi peeti reede hilisõhtuni, kui need kokkuleppeta katkestati, teatas europarlament avalduses ja lisas, et kõnelustega jätkatakse esmaspäeval, vahendab ERR Uudised.

Kõnelused EL-i 2020. aasta eelarve üle on liikmesriikide ja europarlamendi jaoks vähem tähtis lahingutanner, võrreldes liidu pikaajalise eelarveraamistikuga aastateks 2021–2027.

Kui mitmeaastases eelarveraamistikus kokkuleppele ei jõuta, saab 2020. aasta eelarvest alus, millele toetudes järgnevate aastate eelarveid koostada.

Liikmesriigid tahavad vähendada järgmise aasta EL-i eelarves kulutusi 1,5 miljardi euro võrra ja panna kõrvale raha ennustamatu puhuks nagu Brexit. Europarlament seevastu tahab suurendada kulutusi 2,7 miljardi euro võrra, et rahastada uusi prioriteete nagu võitlus kliimamuutusega.

Euroopa Komisjoni ettepanek näeb liidule 2020. aastaks ette 168 miljardi euro suuruses kulutusi, mida on kaks miljardit rohkem kui tänavuses eelarves.

Saksa rahandusministeeriumi tippametniku Bettina Hagedorni sõnul ei ole liikmesriikide ja europarlamendi positsioonid teineteisest siiski liiga kaugel.

Kokkulepe peab sündima esmaspäeva õhtuks, vastasel juhul peab Euroopa Komisjon esitama uue eelarvekavandi.