Üheks selliseks revolutsionääriks on Eesti ettevõte Gelatex Technologies, kes Tartu Ülikooli teadlaste abil tulevikumatejali arendab. Neli aastat arendamist on viinud sihile ja sündinud on nahasarnane ökotekstiil gelatex, mis on loodussõbralik asendus nii tavalisele nahale kui ka kemikaale täis kunstnahale.

"Meiega on väga suured rõivabrändid juba ühendust võtnud. Näiteks Zara, Mason Margiela ja luksusbränd Hermès," kirjeldab Gelatexi taga olev materjaliteadlane Märt-Erik Martens.

Kui ruutmeetri kunstnaha valmistamisel kasutatakse umbes kaks kilogrammi mürgiseid kemikaale, mis hiljem merre sattudes keskkonda reostavad, siis Gelatex seevastu oma tootmises kemikaale ei kasuta ja on seega igati jätkusuutlik ja öko. Kuid mitte vegan.

Küll on aga veganitele sobilik seenemees Erki Nagla valmistatav mükoplast.

"Seened on minu jaoks sõbrad, ma olen pühendanud väga palju oma vaba aega neile," põhjendab Nagla, miks ta just seente abil maailma vallutada plaanib.

Kas mükoplast hakkab asendama kõiki plastikust ja kilest tooteid?

"Loodetavasti küll," on Nagla optimistlik ja lisab: "Ta on kindlasti hea alternatiiv näiteks penoplastile."

Millised plaanid disaineritel ja teadlastel veel on ning kuidas revolutsiooni on võimalik teha ka vetikate ja kohvipaksu abil, näeb juba täna õhtul kell 20 saates "Laser".