Nimelt väideti saates, et Venemaa relvatootja Kalašnikovi suuromanik saatis Swedbanki abiga umbes miljon eurot oma Ameerika partnerettevõttele Kalashnikov USA-le, vaatamata sellele, et rahvusvahelised sanktsioonid keelasid seda teha.

Swedbank on nüüd USA finantsvõimude uurimise all.

Pärast Krimmi annekteerimist Venemaa poolt 2014. aastal oli üks ettevõtteid, mis pandi sanktsioonide nimekirja ja millel keelati äritegevus Euroopa Liidu ja USA-ga, Venemaa relvatootja Kalašnikov.

Nüüd paljastas SVT, et Vene oligarh Iskander Mahmudov, kes on Kalašnikov Grupi aktsionär Venemaal ja Swedbanki Eesti haru suurim klient, saatis üle miljoni euro Kalashnikov USA-le.

Maksed saadeti nelja ülekandena Briti Neitsisaarte maksuparadiisis registreeritud ettevõtetelt. Raha hoiustati Bank of America kontodele, mida kontrollisid võtmeisikud Kalashnikov USA-s.

Üks neist on ettevõtte asutaja ja omanik, Venemaa kodanik, kes elab Floridas.

Juba aasta tagasi teatas Bloomberg, et Kalašnikovi tollane tegevjuht Venemaal ja Venemaa praegune kaitseministri asetäitja Aleksei Krivorutško ajas enne sanktsioone ulatuslikku äri inimestega, kes on Kalashnikov USA taga. Kui Bloomberg loo avaldas, kinnitas Kalashnikov USA, et kõik kontaktid endiste Vene partneritega lõppesid pärast sanktsioonide kehtestamist.

Eelmisel kevadel paljastas SVT, kuidas kurikuulus Vene oligarh Iskander Mahmudov saatis sadu miljoneid dollareid maksuparadiisidesse enam kui 200 ettevõtte kaudu, mis olid Swedbanki kliendid.

Sama võrgustik on olnud võtmetähtsusega ka ülekannetes Kalashnikov USA-ga seotud inimestele.

SVT jagas informatsiooni Swedbanki uue tegevjuhi Jens Henrikssoniga.

„Ma ei hakka asjasse süvenema ja ütlema täpselt, mida ma tean, sest ma ei saa kinnitada, kes meie kliendid on. Ma ütlen lihtsalt, et olen šokeeritud ja kurb. Ma võtan selle informatsiooni ja annan selle meie uurijatele ja me vaatame seda täpsemalt. Nii et suur tänu teile,” ütles Henriksson.

Swedbank lisas hiljem, et SVT antud informatsioon oli pangale teada ja see on alles uurimise all. Kõik aastatel 2007-2019 toimunud 30 miljardi väärtuses ülekannete kohta toimuva sisejuurdluse järeldused avaldatakse järgmise aasta alguses.

SVT avaldas ka informatsiooni Swedbanki Eesti haru endise töötaja kohta, kes oli muu hulgas Mahmudovi peamine konto haldaja.

Swedbanki mitmest siseraportist jõudis SVT järeldusele, et pank pidas seda töötajat korruptsiooniriskiks. Ta vastutas Swedbanki Eesti haru kõige rikkamate ja tähtsamate klientide eest ja sisejuurdlus paljastab, et ta oli teadlik, et mõnede tema klientide äri oli must. Kolleegidele saadetud sõnumites nimetab ta ülekandeid „mitte kõige valgemateks tehinguteks”.

Kohe pärast Swedbankist lahkumist sai sellest isikust endise Vene ministri Mihhail Abõzovi omanduses oleva Küprose firma tegevjuht.

Sama minister oli varem Swedbankis selle töötaja klient ja saatis kuni 2017. aastani maksuparadiisidesse üle 850 miljoni dollari.