Plovitsi sõnul kolis suur osa teenuseid automaatselt ümber teisele kanalile ja häiritud olid need, mida pidi manuaalselt suunama. „Aasta pärast oleme paigaldanud kõikidesse riigi sõlmpunktidesse ja andmekeskustesse ca 100 000 eurot maksvad seadmed, mis kolivad automaatselt teenused ümber. Juba täna on kõik ühendused füüsiliselt dubleeritud," selgitas ta.

Kaabliparandustööde tõttu olid häiritud eesti.ee portaali töö, Haigekassa digiretseptide väljastamine, RIA sisemine võrguliiklus ning Eesti Loto teenused. Kõige pikem andmesidekatkestus oli Harku valla koolides, lasteaedades ja kohalike omavalitsuste hoonetes ning nende andmeside taastus öösel poole 1 ajal.

Plovits märkis, et välja tuli vahetada kümneid meetreid näriliste poolt rikutud kaablit. „Kui me oleksime oodanud parandamisega, siis võinuks andmeside peatuda suvalise hetkel ning tuua kaasa suurema kahju. Kindlasti vaatame üle, kuidas operatiivsemalt oma partnereid ja kliente erakorralistest hooldustöödest teavitada," rääkis ta.

Eesti kriitiliste teenuste toimist jälgiv RIA CERT-EE avastas teisipäeva õhtul kella 20 ajal, et osade riigivõrgu klientide andmeside oli häiritud. Kolmapäeva hommikul kella 8st alustati probleemse lõigu otsimist ja kella 15ks oli see tuvastatud.

„Kaabli otstesse pandi seadmed ning hakati otsima katkist lõiku. Kaabel aga osati töötas, mistõttu võttis katkise koha leidmine aega. Kella 15ks oli selge, millises sidekaevus olid närilised kaablit rikkunud. Otsisime võimalusi, kuidas olukord lahendada. Otsustasime, et vältimaks hilisemaid suuremaid kahjusid on mõistlik kaabel kohe parandada," kirjeldas RIA riigivõrgu osakonna juht ja märkis, et kella 17 paiku alanud parandustööd lõpetati suures osas 21.30ks.

Kaabel ühendab kahte riigi andmekeskust ning närilised lõhkusid kaabli ühes sidekaevus. Seda konkreetset andmesideühendust kasutasid RIA teenused, nagu eesti.ee portaal ning ka Haigekassa ja Eesti Loto. „On olemas alternatiivne andmesidekanal ning teenused, mille kolimine ühelt kaablilt teisele oli automatiseeritud, tegid seda silmapilkselt. Kuid osa teenuseid, nagu eesti.ee portaal, vajasid käsitsi ümber tõstmist, mistõttu oli ka selle töötamine häiritud. Seega ei sõltu teenused ühest kaablist, aga osade teenuste ümbertõstmine teisele kanalile võttis aega," märkis Plovits.

Parandustööde hinnanguline kulu on esialgsel hinnangul kuni 5000 eurot, katkestuse kaudset kulu RIA praegusel hetkel ei tea.

„Fakt on see, et maa alla näha me ei saa ning katkestuse või anomaaliad avastame, kui mingi teenus on häiritud. Jälgime igapäevaselt teenuste toimimist ning lahendame häire esimesel võimalusel nagu ka eile. Sarnaselt lahendavad andmesidekatkestusi ka telekomid. Enamasti on andmesidekaabel vähemalt 70 sentimeetri sügavusel ning kaitsetorus, seega on haavatavad sidekaevud ja -konteinerid. Närilistega pistavad rinda ka teised telekomid," lisas Plovits.

Riigiportaal ning RIA teenused olid kolmapäeval häiritud ajavahemikul 17.10-19.20. Digiregistratuur ja digiretseptide väljastamine ajavahemikul 17.10-19.30. Eesti Loto veebileht oli häiritud hooti.