Postitöötajate toetusstreik toimub homme, teatab Iltalehti. Sellega seonduvalt on soomlaste lennufirma Finnair juba täna tühistanud 24 lendu, kuna lennundussektori ametiühingu liikmed on andnud teada, et liituvad postitöötajate solidaarsusstreigiga.

„Need lennud mõjutavad tuhandeid reisijaid, keda me oleme juba sellest teavitanud ja asunud teistele lendudele ümber registreerima,” ütles Finnairi asepresident meediasuhete alal Päivyt Tallqvist. Esmaspäeval tuleb lennufirmal kokku tühistada 300 lendu.

Kogu info tühistatud lendude kohta on leitav Finnairi kodulehelt. Sealt ilmneb, et ka Eestiga seotud lennud jäävad homme ära. Tegu on Tallinna-Helsingi (lennunumbriga AY1036) ja Tartu-Helsingi lendudega (AY1046).

Ühtlasi jätkub homme ka juba alanud transporditöötajate ametiühingu ning Soome meremeeste ametiühingu toetusstreik. Kui tänaseni on postitöötajate streigis osalenud umbes 10 000 posti- ja logistikatöötajate ametiühingu liiget, siis homme võib ka see arv veelgi kasvada.

Bussiliiklus takerdub, mõjutatud ka laevafirmad

Kuna transporditöötajate ametiühing plaanib laiendada homsest streiki ka Helsingi kesklinna piirkonna bussijuhtidele ja töökodadele, siis tähendab see tööseisakuid esmaspäeval alates kella kolmest hommikul kuni teisipäeva kella kolmeni hommikul. See võib väga oluliselt mõjutada hommikul tööle siirduvate inimeste liikumisvõimalusi.

Tallink Silja laevadel mõjutab toetusstreik ennekõike Turu-Stockholmi liinil sõitva Baltic Princessi ja Helsingi-Stockholmi liinil sõitva Silja Serenade graafikut. Soome meremeeste ametiühing liitub toetusstreigiga esmaspäeva hommikul kell kuus.

Baltic Princess jääb esmaspäeva õhtul Turu sadamasse ning Silja Serenade teisipäeval Helsingi sadamasse. Viking Line’i laevadest on toetusstreigist mõjutatud viis alust, mis sõidavad Soome lipu all – need on Mariella, Gabriella, Amorella, Viking Grace ja Rosella.

Soome lennundussektori töötajate ametiühingu toetusstreik saab alguse esmaspäeva hommikul kell kuus. See tähendab, et häiritud on kõigi Soome saabuvate ja sealt lahkuvate lendude maapealne teenindus, toitlustus, kaubalaadimine, aga ka turvakontrollid lennujaamades. Toetusstreigiga liituvad ka Vantaa lennujaama kaubaterminali töötajad.

Streigivad kõigi nende lennundussektoris tegutsevate ettevõtete töötajad: Airpro Oy, Aviator Finland Oy, Finnair Oyj, Finnair Cargo Oy, Finnair Kitchen Oy, GA Telesis Engine Services Oy, HUB Logistics Handling Ltd, Nordic Regional Airlines Oy, RTG Ground Handling Oy ja Swissport Finland Oy. Nende tööseisak kestab teisipäevani.

Pakkide saatmine peatub, toidusektoris ka tõrked

Teenindussektori töötajate ametiühing on keelanud toetuse märgiks homme tööle minna ka kõigil neil, kes tegelevad riikliku postifirma Posti jaotusvõrgus ja teeninduspunktides pakkide ning kirjade sorteerimisega. Tööseisak algab täna südaööst.

Seejuures tuleb arvestada, et Postil on 750 teeninduspunkti kauplustes, kioskites, bensiinijaamades, kohvikutes ja apteekides. Toetusstreigiga on lubanud liituda ka Soome toiduainetööstuse ametiühing.

Ka alustavad homme kella kuuest streiki elektritöötajate ametiühingu liikmed, kes lõpetavad oma streigi alles 8. detsembri südaööl. Nende toetusstreik puudutab ennekõike seitset posti- ja logistikakeskust kuues Soome linnas, kus nad streigi perioodil ei tee mingisuguseid töid, mis toetavad postipakkide ning kirjade saatmist ja sorteerimist. Need logistikakeskused asuvad Tamperes, Helsingis, Vantaas, Kuopios, Oulus ja Leedos.

Soome postitöötajate ametiühing andis 10. novembril teada, et pikendab streiki 8. detsembrini. Postitöötajad nõuavad endale paremaid töötingimusi ja palka. Seni on streigist võtnud osa 9000 postitöötajat.