Rahandus siiski eksisteerib, sest sularaha on ju olemas – Vene rublad. Igal sammul on vahetuspunktid, kus neid rublasid saab vahetada eurodeks ja dollariteks. On isegi olemas „DRV Vabariiklik Keskpank” ja varsti ilmub ka teine pank, „piiratud vastutusega ühing” Lõuna-Osseetia pangandusasutuse filiaali näol, vahendab Spektr.

Täielik finantskontroll kehtestati „rahvavabariikides” alles 2017. aasta kevadel, kui Kiiev kehtestas Ukraina kontrolli alt väljas olevatele territooriumidele transpordi- ja kaubandusblokaadi. Selleks ajaks Ukraina panku „rahvavabariikides” enam ei olnud, aga miljonid inimesed said jätkuvalt palka, pensioni ja sotsiaaltoetust grivnades, mis kanti üle pangakaardile.

Siis töötas Donetskis edukalt finantsäri, mis seisnes Ukraina kaartidelt sularaha kättesaamises. Kogu aeg Ukraina kontrollitavale territooriumile raha välja võtma sõita on tülikas. Niisiis võeti kuni kümneprotsendise vaheltkasuga raha kaartidelt internetipanga abil ja maksti kohapeal välja. Selleks käisid rahavahetajad Ukraina või Venemaa poolel raha automaatidest välja võtmas. Miinuseks oli see, et vahendajatele tuli anda oma kaardi täielikud andmed ja võis petta saada.

2015. aasta aprillis avati Donetski rahvavabariigis „vabariiklik keskpank”. Selleks ajaks olid DRV-s juba oma pensionid. Rubla kurssi alandati käsu korras tasemele üks kahe vastu (reaalselt sai tollal ühe grivna eest 2,5 rubla). Ukraina pensionid arvutati ümber, nende järgi määrati uued kommunaaltariifid, mis kehtisid kuni 2019. aasta suveni, ning ettevõtjad hakkasid selle kursi järgi hindu arvutama.

2015. aasta augustiks kuulutas „vabariiklik keskpank” välja esimese 300 000 plastkaardi väljaandmise, millele hakati kandma sotsiaaltoetusi, palku ja pensione.

Kohalik pank osutab arveldus- ja kassateenuseid ning teenindab pensionide ja palkade väljamaksmist. Teiste pangateenuste osutamiseks peab olema rahvusvahelise arveldussüsteemi osaline, mis on aga DRV ja LRV „keskpankadele” kättesaamatu.

Selle aasta septembri lõpus teatati Donetskis, et varsti avatakse teine pank, Lõuna-Osseetia oma. Selle nimetus on „Rahvusvaheline Arvelduspank”.

Sõja kuuendaks aastaks oli selge, et DRV tunnustamata staatuse tõttu ei saa sealset pangasüsteemi rahvusvahelisse ega ka Vene süsteemi integreerida. Kaubandus Venemaaga areneb aga tormiliselt.

Rahvavabariikidega kauplemiseks kasutatakse „mittepankadest krediidiorganisatsioone”, milles saavad arved avada nii DRV kui ka Venemaa ettevõtjad. Võib aga ka töötada Lõuna-Osseetia panga kaudu.

Santsioonide vältimise süsteemid muudavad pidevalt kuju ja uuenevad. Lõuna-Osseetiat on tunnustanud Venemaa ja Lõuna-Osseetia ise on tunnustanud DRV-d ja LRV-d. Kauplemine käib Lõuna-Osseetia vahendusel. Suurim tööstusettevõtete haldusettevõte „rahvavabariikides” OOO Vneštorgservis on mugavuse võttes üldse registreeritud Lõuna-Osseetia pealinnas Tshinvalis.

On olemas terved õigusfirmad, mis tegelevad ekspordi korraldamisega Venemaale ning Donetski ja Luganski juurtega „Lõuna-Osseetia” ettevõtete asutamisega Venemaa territooriumil, ilma et keegi peaks Tshinvalisse sõitma.

„Rahvavabariikide” finantssüsteemid kohanevad, muutuvad võimekamaks ja arendavad välja oma unikaalse süsteemi.