„Palju aastaid olen suure huviga jälginud meretuuleenergia arenguid. Veel mõned aastad tagasi oli meretuuleenergia arendamine vaid Euroopa-keskne, tänaseks on see juba üleilmne sektor. Maailm ootab, et meretuuleenergia saaks täie võimsusega tööle hakata,” ütles konverentsi avakõne pidanud Taani kroonprints Frederik.

Taani on olnud tuuleenergia arengu esirinnas maailmas juba 1970. aastatest, kui just seal arenati välja esimene tuulik. Seda rolli tugevdas 1991. aasta, kui seal avati maailma esimene, Vindeby meretuulepark. Sellest ajast peale on taanlastest saanud kõige suurimad eksperdid meretuuleenergia alal ning nende teadmistel ja kogemusel on oluline roll ka Euroopa energiaülemineku tagamisel.

Ka selle aasta augustis avatud Skandinaavia suurim meretuulepark Horns Rev 3 asub Taani territoriaalvetes, kuigi kuulub Rootsi riiklikule energiafirmale Vattenfallile. Pargis on 49 meretuulikut. Nende koguvõimsus on 407 MW ja sellega suudavad nad varustada 425 000 Taani majapidamist. Täna tuleb 40% Taanis tarbitavast elektrist tuuleenergiast.

Kroonprintsi järel sõna võtnud Taani kliima-, energia- ja ehitusminister Dan Jørgensen meenutas 30 aastat tagasi aset leidnud Berliini müüri langemist – kuidas noored tulid tänavatele protsestima ja selle käigus langes ka Euroopat eraldanud müür.

„Nüüd, 30 aastat hiljem, protestivad noored taas tööstuste vastu. Nad tahavad, et nende sõna kuulda võetaks, et neil oleks tulevik. Nad usuvad, et kliimamuutused röövivad neilt tuleviku. Me peame neid kuulama ja võtma vastutuse ning tegutsema,” rõhutas Jørgensen, kes usub, et rohelise energia kasutuselevõtt kujundab ümber ka meie ühiskondi.

Meretuuleenergias nähakse kõige suuremat potentsiaali kliimaneutraalse Euroopa saavutamisel. Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) prognooside kohaselt on meretuuleenergia juba 2040. aastaks kõige suuremaks energiaallikaks Euroopas.

Täna alanud ja neljapäevani Kopenhaagenis kestev tuuleenergia konverents „Our Energy Our Future” keskendub meretuuleenergiale ja otsib vastuseid küsimusele, kuidas saaks see aidata Euroopa 2050. aasta kliimaeesmärkide saavutamisele kaasa.

Konverentsil on 9000 osalejat. Nende hulgas on nii sektori esindajaid, ministreid kui ajakirjanikke. Üritusel tutvustavad oma lahendusi rohkem kui 400 tootjat. Tegu on suurima meretuuleenergiale pühendatud kohtumisega maailmas.

Konverentsi korraldab Euroopa tuuleenergia assotsiatsioon WindEurope, mille näol on tegemist tugeva tuuleenergia eestkostjaga nii Euroopas kui maailmas. Ühendusel on üle 400 liikme ning see tegutseb aktiivselt üle 50 riigis.

WindEurope’i liikmete hulgas on nii tööstuse esindajad, komponentide tootjad, teadusasutused, rahvuslikud tuule- ja taastuvenergia ühendused, arendajad, elektritootjad, finants- ja kindlustusfirmad ning valdkonna konsultandid.