Meenutuseks, jutt käib Ukrainas Musta mere ääres asuvast Marcel Vichmanni ja tema äripartnerite investeeringust. Juba 2015. aastal tahtis Vichmanni firma hakata ehitama Odessa oblastisse Zatoka külla 12 kilomeetrit pikka promenaadi. See on piirkond, mis pärast Krimmi okupeerimist on saanud turistide meelispaigaks. See aga tähendab ka head tasuvust.

Nii ongi kohalike võimude ja Vichmanni vahel tekkinud suured tülid. Kohalikud võimud süüdistavad investoreid selles, et viimane püüab piirkonna suurimat väärtust ehk rannaala oma valdusesse saada, Vichmanni esindajate sõnul ei ole vastaspool aga mitte kohalik võim, vaid kuritegelik grupeering ning osapooled süüdistavad teineteist vastastikku ebaseaduslikus maa hõivamises. Tänaseks on promenaadist valmis 1 kilomeetri pikkune lõik, Vichmanni ettevõte on arendusse matnud miljoneid dollareid.

Äri Ukraina moodi? Tapmiskatsed, autode süütamised...

Marcel Vichmanni investeeringute juht Tõnno Vähk rääkis Ärilehele, kuidas promenaadiehitusega seonduvalt on sealsed arengud võtnud täiesti absurdsed mõõtmed ja kinnitas, et läinud reedel toimus nende Odessa kontoris läbiotsimine.

Läbi taheti otsida ka nende nende advokaadi korterit ja teda arreteerida, aga see suudeti omakorda teiste advokaatide sekkumisel ära hoida. „Ukraina võimud on 2-3 aastat lubanud, et see [advokaadi tapmiskatsega seotud] kohtuprotsess ja uurimine Zatoka kriminaalse taustaga grupeeringu kümnete kuritegude osas läheb edasi ja viiakse lõpuni. Reaalselt pole mitte midagi toimunud," ütles Vähk.

Ta kirjeldas, kuidas grupeering eesotsas selle juhi, külanõukogu esimehe Vjatšeslav Bokiga varastab kuurortis kokku kümnete miljonit dollarite eest maad, mida siis osaliselt altkäemaksudeks ametivõimudele jagatakse. „Meie oleme andnud sisse mitukümmend kriminaalasja Zatoka grupeeringu vastu. Meie varasid on rünnatud, meie inimeste on füüsiliselt rünnatud, autosid põletatud. Nüüd tundub, et ka peaprokuröri on õnnestunud eksitada, kelle arvates tehti läbiotsimine nende inimeste valdustes, kes maad varastada üritavad."

Vichmanni kohapealne advokaat Aleksandr Pogorelõi toob Ukraina presidendile suunatud videopöördumises välja, et kuigi Ukraina valitsus on pidevalt kinnitanud oma toetust probleemi lahendamisele, on tänaseks välja kujunenud hoopis teine olukord. Nii tõdeb advokaat, et kohalik külanõukogu püüab manipulatsiooniga eksitada ja väita, et tema Euroopa investori advokaadina pressib neilt välja raha ning maad.

Advokaat kinnitab, et seesama külanõukogu esindaja on Zatoka kuritegeliku grupeeringu juht ning on Pogorelõi tapmise tellija ning seotud ka teiste maade röövimisega Zatokas.

Mäletatavasti levis 2016. aasta mais uudis, et Vichmanni advokaat Pogorelõi tapeti Odessas. Hiljem selgus, et see oli prokuratuuri lavastus kurjategijate tabamiseks ning operatsiooni käigus vahistati kolm palgamõrvarit.

Pogarelõi märgib videopöördumises, et külanõukogu esindaja teatas, et on valmis arutama investeeringut vaid juhul, kui advokaat loobub kriminaalasjast ja lõpetab Zatoka maade röövimise asja uurimise.

„Inimene, eks igas tsiviliseeritud riigis istuks oma tegude eest juba vanglas, on meil karistamatult vabaduses ning esitab Euroopa investorile tingimusi," kinnitab Pogarelõi videopöördumises.

Reedel otsiti fabritseeritud süüdistuse alusel läbi ka Pogarelõi büroo ja samas hoones asuv Vichmanni firma kontor. Läbi otsida taheti ka advkaadi kodu ning advokaadi kinnitusel eirati kõiki menetlusnorme. Ajakirjanduses vallandus Pogarelõi vastane räpane laimukampaania. Kähmlusega tipnenud läbiotsimisvideot saab vaadata siit:

Ukraina uus peaprokurör peab väljapressijateks eestlasi

Ukraina peaprokurör Ruslan Rjabošapka selgitas Ukraina meedias avalikustatud videointervjuus, et reedene olukord oli seotud raha väljapressimisega ühelt Zatoka külanõukogu ametnikult ning samuti maa väljapressimisega Zatokas inimeste poolt, kellel ei olnud selleks mingit õigust. Rjabošapka kinnitusel oli kahjuks väljapressimisega seotud ka sealne prokurör. Peaprokuröri sõnul toimub praegu uurimine ning seotud isikute kontrollimine nende süü tuvastamine nende edasiseks vastutusel võtmiseks.

Advokaat palub Ukraina presidendil mitte teha ennatlikke järeldusi, kuna kaalul on nii advokaadi enda elu ja vabadus kui ka ühe olulisema kuurordi saatus. „Kas see liigub tsiviliseeritud Euroopa teed mööda või jääb bandiitide kätte," märgib Pogarelõi.