Kuigi seni on jõudnud meediasse teated ainult kalatööstuses leitud listeerialeidudest, siis nüüd jõudis avalikkuse ette listeeriajuhtum, mis avastati Oskari Lihatööstuse ahjufilee singist. Leid avastati Selveri tütarfirma, Selveri Köögi nime all valmistoitu pakkuv ettevõte Kulinaaria poolt novembri algul regulaarse toorainete analüüsimise käigus. Loe leiust pikemalt Ärilehest.

"Iga selline leid teeb meid mõistagi tähelepanelikuks," kinnitas
Rimi Eesti Food AS kvaliteedijuht Algis Murumaa. Coop Eesti Keskühistu kommunikatsioonispetsialist Liisa-Lotta Veiken kinnitas samuti, et sarnased leiud teevad kauplusi ettevaatlikuks.

"Samuti, kui juhtub, et tootja on kvaliteedinõuete osas eksinud, järgneb Rimi poolt täiendav jälgimine. Sarnaselt juhtus ka M.V.Wooli juhtumi puhul," rääkis Murumaa.

Murumaa täpsustas, et tänaseks on võetud ühendust juba ka Oskari Lihatööstusega, et nende edasisi plaane uurida. "Samuti on meie jaoks oluline sisend Veterinaar- ja Toiduameti ja RASFF (Euroopa toiduohutuse teavitusportaal), mille kaudu levib info kvaliteedi kõrvalekallete kohta kõige kiiremini," sõnas ta.

Klient võib toidu ohutuses olla kindel

Veiken rääkis, et Coopis ja Coop Kokkades tehakse listeeriateste vastavalt enesekontrolliplaanile, mis on kooskõlastatud Veterinaar- ja Toiduametiga ning viimased analüüside vastused on kõik tulnud ilma listeeriabakteri leiuta.

"Erinevate toodete kvaliteedikontrolli eest vastutavad lisaks tootjatele ka riiklikud institutsioonid, mille esindajad testivad erinevaid tootepartiisid regulaarselt. Sealhulgas ka puu- ja köögivilju ning liha- ja kalatooteid," rääkis Murumaa.

Murumaa sõnul koheldakse erinevalt vaid Rimi omamärgitootjaid. "Nende puhul küsime tootjalt lisaks täiendavaid mikrobioloogiliste testide tulemusi," lisas ta.

Seadusest tulenevalt peab Murumaa sõnul iga toidukäitleja enesekontrolli plaani alusel teostama regulaarseid kontrolle. "See tagab meile pakutavate toodete nõutava temperatuuriahela ning toodete ja lettide puhtuse."

"Sama plaani raames teostatakse nii toodetele kui ka pindadele mikrobioloogilisi teste. Nii on ainuüksi listeeriale tehtud Rimis sel aastal enam kui 200 testi," tõi Murumaa välja.

Konkreetset toodet, kust listeeriabakter leiti, toodetakse ainult Selverile ja teised poeketid seda ei müü. Rimis on Murumaa sõnul sortimendis Oskari lihatooted, kuid enamus neist pakendatud kujul, mille puhul lasub suurim vastutus tootjal.

Selveri kommunikatsioonijuht Rivo Veski rääkis Ärilehele, et laboris kontrollitakse tooteid erinevatest tootegruppidest. "Analüüsime pisteliselt ka toorainet. Juhusliku valimi alusel viisime laborisse originaalpakendis Oskari Lihatööstuse ahjufilee, milles labor tuvastas Listeria monocytogenesé. Tootmisesse tooraine ei jõudnud vaid tagastati tootjale. Pärast seda leidu ei kasuta Kulinaaria OÜ oma toodete valmistamisel Oskari Lihatööstuse tooteid. Tarnijate usaldusväärsuse kontrollimiseks teostame ka nende tootmistes või ladudes kohapealseid auditeerimisi," kinnitas Veski.