Lauri Tamm, kes Emajõe ääres oma korterit lühiajaliselt välja üürib, alustas Airbnb-ga siis, kui Tartusse tuli esinema maailmakuulus rokkbänd Metallica. „Enne seisis korter mul tühjana, aga kuna igal pool pasundati, et kontserdi ajal napib ööbimiskohti, soovitas elukaaslane mul äri teha ja see välja üürida,“ ütles Tamm. Tema sõnul on kliente septembris isegi rohkem olnud kui suvekuudel, sest tudengid otsivad omale ajutist peatuspaika.

Oktoobris plaanib Tamm aga korteris remonti teha, et see siis pikemaks perioodiks välja üürida. Airbnb-ga seotud ajakulu on tema sõnul liiga suur. „Olen kalkuleerinud, et isegi kui teenin pikaajalise üüriga kolmandiku või poole võrra vähem, on puudujääv summa minu enda toimetamise taga,“ sõnas Tamm.

Samal põhjusel on Airbnb kasutamisest loobunud Uku Lilleväli, kes lühiajalise väljaüürimisega vaid paar kuud tegeles. „Kui tuldi väga lühikeseks perioodiks, üheks või kaheks ööks, siis iga inimese puhul tuli linad ära vahetada ja tuba korda teha. See läks liiga vaevarohkeks ning selle tõttu enam Airbnb-s korterit välja ei anna,“ lausus Lilleväli.

Juba üle nelja aasta oma naisega Airbnb-s korterit välja üürinud Marek Järviku sõnul on erinevaid viise, kuidas töövaeva vähendada. „Üks strateegia on jahtida pikaajalisi kliente, kes on sees minimaalselt kaks päeva. Paraku ei ole Tartu eriline turismisihtpunkt, vaid läbisõidukoht. Ärimudel töötab paremini, kui oled valmis iga päev kliente vastu võtma, aga siis peab ka iga päev koristama, pesu pesema ja vaatama, et kõik oleks korras. Kokkuvõttes on see päris töömahukas,“ ütles Järvik.

Tema sõnul mõjutab ajakulu ka vilumus, kuid keskmiselt läheb koristamise peale umbes pool tundi ning vähemalt sama palju kulub pesuga tegelemisele. Seda juhul kui mitte arvestada aega, mis pesumasinal pesemiseks ja kuivatil kuivatamiseks läheb. Järvik lausus, et tegelikult on Tartus kasulik omavahel ühendada korteri lühi- ja pikaajaline väljaüürimine.

„Seda on võimalik kombineerida, kui õnnestub saada inimene, kes on nõus hooajaliselt välja kolima. Selliseid välistudengeid on olnud. Nad tulevad septembris ja lähevad mais või juunis minema. Siis saab kõrghooaja väga hästi ära kasutada,“ ütles Järvik. Tema sõnul teenib ühe suvekuuga Airbnb-s kolm korda rohkem raha kui pikaajalise üüri pealt sama perioodi jooksul.

Artikkel on kirjutatud Tartu Ülikooli ajakirjandustudengi poolt aine "Reporteritöö" raames.