„Eestile on läbi e-residentsuse programmi lisandunud viie aastaga umbes sama palju huvilisi ja sõpru kui meil on selle aja jooksul sündinud lapsi. Neid on sündinud 69 000. Nii on e-residentide arv ikkagi märkimisväärne number,” rääkis riigipea.

Samal ajal möönis ta, et see projekt ei ole olnud rahulik, vaikne ja arenev ning ülespoole tiksuv tegevus. „E-residentsuse ehitamine ei ole tavaline majanduse kasvatamine, see on ikkagi midagi täiesti teistsugust. Siin on käidud üles-alla mööda Ameerika mägesid ja on olnud väga keerulisi hetki,” nentis Kaljulaid.

Tema sõnul on programmi algusajaga võrreldes maailmas palju muutunud, ka panganduses. „Võime täna öelda, et olukorras, kus majandus on endiselt globaalne, on pangad tõmbumas pigem iseendasse ja koduturgudele keskendumas. Õnneks on maailmas olemas fintech,” märkis Kaljulaid.

Riigipea rõhutas, et just tänu fintech-ettevõtetele on e-residentsus täna elus ja Eesti saab e-residentidele ausalt silma vaadata ja öelda, et milleks teile suured pangad. „Kui suured pangad meid kuulevad, siis varsti te ei jää ilma mitte ainult e-residentide, vaid meie kõikide ärist,” sõnas Kaljulaid.

Samal ajal tõdes ta, et teades suuri pankasid ja seda, kui palju on neil raha, siis küllap ühel hetkel kodustavad nad fintech'id niipalju ära, et kõik osapooled saavad jälle kusagil kokku.

Ühtlasi märkis riigipea, et e-residentsuse programm on olnud hea näide sellest, kuidas ka avalikus sektoris saab start up'i teha, arendada ja lõpuks panna ka tulu tooma. "Tulu tooma ta juba ongi hakanud. Kui ei oleks hakanud, siis usun, et meid löödaks meie enda liivakastist välja. Aga pole löödud, järelikult on hästi," sõnas Kaljulaid.

E-residentsuse programm loodi 2014. aasta lõpus eesmärgiga pakkuda välisriigi kodanikele turvalist ligipääsu Eesti riigi e-teenustele. E-residendi digi-ID-kaardi omanik saab dokumente digitaalselt allkirjastada ja logida sisse portaalidesse ja infosüsteemidesse, mis tunnistavad Eesti ID-kaarti. E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

Alates e-residentsuse programmi käivitamisest on tänaseks üle 62 000 e-residendi Eestisse loonud üle 10 100 ettevõtte, milles töötab ligi 1700 inimest. Lisaks kaudsele majanduslikule tulule, mis tuleneb muuhulgas e-residente teenindavate Eesti ettevõtete kasvust ja investeeringutest, on programm ligi viie tegutsemisaasta jooksul toonud Eesti majandusele otsest tulu üle 31 miljoni euro.