RMK-l on valminud uuenenud telefoniäpp, mille abil on võimalik leida üles piirkonnad, kust on võimalik kuusk leida. Jõulupuud võib otsima minna riigimetsa ja elektriliinide alla, jõulupuud ei või võtta kaitsealadelt ja erametsast, kust võib kuuse võtta vaid kokkuleppel omanikuga. Riigimetsa kaart on leitav SIIN.

Samuti annab RMK ette lihtsad reeglid, mida kuuske valides järgida. Puu võib võtta vaid sealt, kus tal ei ole lootust suureks kasvada: teede ja kraavide servadest, elektriliinide ja vana metsa alt. Keelatud on jõulukuuskede raiumine metsanoorendikust. Elektriliinide alt kuuske valides tuleks jälgida, et valitud puu latv oleks elektriliinist vähemalt 3 meetrit madalam. Elektriliini läheduses liikudes tuleks olla tähelepanelik, et torm poleks liinijuhtmeid maha murdnud.

Jõulukuuse hind sõltub puu pikkusest:

  • kuni 1-meetrine kuusk - 3 eurot
  • 1–2-meetrine kuusk - 8 eurot
  • 2–3-meetrine kuusk - 13 eurot
  • 3–4-meetrine kuusk - 23 eurot
  • 4–5-meetrine kuusk - 30 eurot


Kuuse eest saab tasuda mobiilimakse või pangaülekandega. RMK äpp on leitav nii Androidile kui iOSile.

Kuusk vajab palju vett

Kui puu on metsast koju toodud, aga ei ole plaani seda kohe ehtida, tuleks kuuske hoida jahedas kohas, näiteks rõdul või garaažis. Nii ei jõua soojus teda kahjustada ja puu püsib kauem värske.
Ära ei tohiks unustada, et kuusk vajab värskuse säilitamiseks vett. Kuusetüve lõikepind peab olema kogu aja vees, sest kuivale jäädes moodustub kuuse alla kuivanud mahlast kork ning puu ei võta enam vett sisse ka siis, kui nõu uuesti veega täita.

Kui niisugune õnnetus on juhtunud, tuleb kuusepuu jalast välja võtta ja lõigata tüvi paari sentimeetri jagu lühemaks. Tasub arvestada, et esimesel ööpäeval vajab jõulukuusk vähemalt kaks liitrit vett, edaspidi kulub umbes liitrijagu vett päevas.