Erinevad andmepüügiskeemid ehk kalastamisründed (ingl. phishing) tähendavad seda, et pätid üritavad inimeselt kätte saada tema andmeid (näiteks kasutajanimesid, paroole ja krediitkaardiandmeid). Praegu levivad kirjad ähvardavad inimest ja käsivad tal tagajärgede vältimiseks anonüümsele krüptoraha kontole ülekanne teha.

Tekst levib Kasulikule teadaolevalt inglise ja vene keeles, suure tõenäosusega võib kiri levida ka eesti keeles.

Ähvardaja väidab, et ta on sisse murdnud ohvri e-maili kontole, kuna just seepärast sai ta inimesele tema enda meilikonto alt kirja saata. Järgnevalt öeldakse, et inimest on juba kuid jälgitud arvuti kaamera ja mikrofoni abil.

Ähvardaja ütleb, et ta on teinud valmis video sellest, kuidas väidetav ohver ennast arvuti taga rahuldab. Sellele lisab ta nüansi, et videol on poolel ekraanil nähtav see, kuidas inimene ennast rahuldab ja teisel poolel see, mida ta protseduuri tarvis internetist vaatab.

Ühe hiireklikiga ähvardatakse saata video ohvri kontaktidele, selle vältimiseks tuleb teha ähvardaja krüptoraha kontole teha ülekanne. Kui ohver peaks kellegi käest abi otsima, lubatakse samuti video kõigile laiali saata.

Kasulikule andis üks hea lugeja juhtnööre, kuidas kontrollida Bitcoini rahakoti omanikku. Kui väljapressija on andnud enda BitCoini rahakoti numbri, siis saab selle omaniku kohta kirjutatud kommentaare lugeda SIIT. Seal on ka võimalik ise kurjamitest teada anda.

Enda meilikonto parooli lekkimist saab kontrollida SIIT.

Portaalides tasub kasutada turvalisi paroole, mis koosnevad numbritest ja tähtedest. Võimalusel tuleb kasutada kaheastmelist tuvastamist, mille kohta saad täpsemalt lugeda SIIT.

Petturid on kavalad ja üritavad lõksu püüda just neid inimesi, kes on digimaailmas ühel või teisel põhjusel lihtsameelsemad. Kui keegi hakkab raha nõudma või ähvardama, siis pöördu alati politseisse. Sotsiaalmeedias tegutsevad ka veebikonstaablid, kes vajadusel ohvritele nõu saavad anda.