Lextali advokaadibüroosse kutsuti ajakirjanikud kokku tõukuvalt sel nädalal Postimehes avaldatud loost, kus kirjeldati, kuidas rahandusminister Helme koos enda nõunikega võitleb ettevõtjatest vendade Oleg ja Andres Sõnajala eest ja survestas TTJA-d nõudeid lõdvendama.

Arendajate esinemine päädis aga sellega, et rahandusministri nõunik Kersti Kracht teatas kokkutulnud ajakirjanikele, kuidas ametnikud on ka ajakirjanduse enda kasuks tööle pannud ning keeldus ärritunult oma väidet pikemalt kommenteerimast. "Vaadake, mis ümberringi toimub! Lisaks on nad teid ka palganud!", teatas Kracht ajakirjanikele.

Varja ja Päite-Vaivina tuuleparkide arendaja Harry Raudvere sõnul peitub põhjus, miks aastate jooksul pole Eestisse rajatud mitte ühtegi meretuuleparki või suuremat maismaatuuleparki selles, et muidu oleks juba ammu riigifirma Eesti Energia pankrotti läinud, sest tuuleenergiast elektri tootmine on lihtsalt niipalju odavam kui põlevkivielekter.

Nii Raudvere kui juba 2010. aastast meretuuleparki rajada üritava Neugrundi OÜ esindaja, advokaat Olavi-Jüri Luik ähvardasid, et nad on riigi vastu ette valmistamas suuri kahjunõudeid. Kui suuri, ei olevat veel täpselt selged, aga jutt käib sadadest miljonitest eurodest, rõhutas Raudvere.

Luik pakkus omalt poolt välja, et tuuleparkide arendamise pidurdamise põhjus ei pruugi olla ka paljuräägitud radarites ja nende töös, vaid hoopis signaalluures, mida pargid häiriksid.

Ka Oleg ja Andres Sõnajalg said sõna ning kiita muuhulgas enda ettevõtte loodud ainulaadset tuulikutehnoloogiat ja maha teha Eesti Energiat, kelle huvides ainsana riik toimetab. "Mitte keegi [maailmas] ei suuda meie tuulikutega võistelda," kinnitas Oleg Sõnajalg.

Kõik arendajad kinnitasid, et nad kasutaksid oma parkides Sõnajalgade tuulikuid. Siiani pole seda aga teha saanud, sest sertifitseerimine on pooleli, kuna Aidusse püstitatud tuulikuid ei tohi tööle panna.

Ärileht püüdis Kersti Krachtilt küsida, kas ta nõustub sellega, et riik Eesti Energiat soosib ning kas rahandusminister, kes on ühtlasi Eesti Energia üldkoosolek, peakski riigifirma huvide eest seisma? Kracht vastas, et tema pole väitnud, et Eesti Energiat soositakse või neile midagi kätte mängitakse. Temast mõlemal pool istunud arendajad oma põhjustes aga just selle põhjusena välja tõid, miks riik neid kiusab. "Loomulikult mängitakse Eesti Energiale kätte," kinnitas Raudvere Krachti vastusele lisaks.