Autokeskuse müügimees Vesa Hietakymi vastab küsimustele, mis võivad tekkida, kui on plaanis osta kasutatud auto.

Milline on kõige olulisem nipp, mida kasutatud auto ostja teadma peaks?

Kõige olulisem on leida selline auto, mis vastab täpselt ostja vajadustele. Viimasel ajal räägitakse palju erinevate kütteliikidega autodest, elektriautodest, hübriididest, bensiiniautodest ja diiselautodest. Tegelikult on kõige olulisem arvestada täpselt enda vajadusi ja arvestada enda sõidustiili.

Millega peaks kindlasti arvestama kui osta kasutatud auto?

Oluline on, et autol oleks kindlasti olemas hooldusajalugu. Autol tuleks teha kindlasti regulaarset hooldust ja selle kohta tuleks pidada hooldusraamatut. Näiteks, kui autol on garantiiaeg ja hooldustähtajad on üle läinud, ei pruugi garantii enam kehtida.

Lisaks on oluline, et auto ei oleks varasemalt läbi teinud avariisid. Eriti hoolikas tuleks olla auto ajaloo uurimisel, kui müüja on eraisik. Selleks saab kasutada ka lisaks müüja jutule veel avalikke registreid, kontrollida VIN-koodi ja numbrimärki.

Mida tuleks enne ostmist kindlasti teha?

Oluline on enne ostmist autoga teha proovisõit, mis oleks piisavalt pikk. Proovisõit tuleks teha kõikidel juhtudel, nii esindusest kui eraisikult ostes.

Visuaalselt tuleks kontrollida kõiki auto osi, rehve, tuuleklaasi seisundit ja auto keret. Lisaks tasuks uurida osade kohta, mis võivad olla kulunud, näiteks mootoririhm.

Kuidas saada aru, kas auto eest küsitakse õiglast hinda?

Kasutatud auto hinna määravad läbisõit, seisukord, hooldusajalugu ja olemasolev varustus. Hinnast saab rohkem aru ka, kui erinevatel automüügi lehekülgedel hinda teiste sarnaste pakkumistega võrrelda. Veel mõjutab aga hinda nõudlus ja see, kui populaarse autoga on tegemist. Ettevaatlik tasuks olla liiga odavate pakkumiste osas, sest siis võib olla autol mõni varjatud viga, mis ei paista kohe välja.