„Oleme Rimides alati püüdnud toimetada nii, et võimalikult palju toitu saaks päästetud,“ sõnas Rimi vastutustundliku ettevõtluse spetsialist Katrin Bats. „Meil on kasutusel küll kaasaegsed tellimissüsteemid, mis ennustavad üsna täpselt, kui palju mingit kaupa ostetakse, kuid see ei välista, et mitte midagi raisku ei läheks või seisma ei jääks.“

Katrin Bats rääkis, et kui varem pidid teenindajad ise kontrollima järjepidevalt kõikide toidukaupade realisatsiooni kuupäevi, siis tänu Semaforile teavad nad täpselt, millised tooted tuleb üle vaadata ning vajadusel alla hinnata. „Ajavõit on suur – kohati kulub mõne tunni asemel teenindajal kauba kontrolliks nüüd mõni minut.“

„Äpp aitab välistada olukordi, kus säilivuskuupäeva ületanud kaup on jätkuvalt poeletil,“ märkis Bats. „Toiduohutus on meile väga oluline ning püüame teha selleks kõik, et kliendid võiks Rimist ostetud toidu kvaliteeti usaldada. Küll aga kutsume kõiki üles toiduraiskamise vähendamise eesmärgil eelistama neid allahinnatud tooteid, mille säilivustähtaeg on lähenemas. Nende kvaliteet on endiselt tagatud ning sobivad hästi samal päeval tarbimiseks. “

„Toidujäätmed on osa ühest väga keerulisest probleemist, kuna raisatud toit tähendab raisatud vett, maad, tööaega, transporti ja energiat,“ selgitas Rimi spetsialist. Ta lisas, et Rimi on Baltimaades võtnud eesmärgiks vähendada toidu mahakandmist aastaks 2025 poole võrra. „Tahan tuletada inimestele veelkord meelde, et suurim toidu raiskamine toimub uuringute järgi just Eesti kodudes. Üks parimaid võimalusi toiduraiskamist vähendada, on oma oste ette planeerida. See on harjumus, mille juurutamisel hoiate kokku nii aega lõputu ostlemise, raha liigsete ostude aga ka ressursse toidu tootmise arvelt. “

„Töö Rimiga on Whywaste’i jaoks eriti oluline, kuna olime sügisel alustanud koostööd juba Rimi Rootsi emaettevõttega ICA,“ ütles Sebastian Höglin Thordén, üks Whywaste’i asutajatest. „Hetkel saame öelda, et ICA päästab tänu meie rakendusele umbes 70 tonni toitu kuus ning teenindajad hoiavad kuus kokku sõltuvalt kaupluse formaadist 25 – 125 töötundi. Need Euroopa jaeketid, kes juba kasutavad Semafori süsteemi, on suutnud vähendada toidu raiskamist keskmiselt 20%.“

Katrin Bats tõi Eesti Rimide testperioodi kohta näite, et näiteks töödeldud liha kategoorias vähenes mahakandmine kuni 25% võrreldes eelmise sarnase perioodiga. „Kogu toodete mahakandmine testitavates poodides ja kategooriates vähenes piloodi jooksul 10-15%. Töötajate ajaline võit sõltuvalt toidukategooriast oli 10-60 minutit. Kuid usun, et kui äpp nüüd igas Rimis kasutusel on, paranevad need numbrid veelgi.“