Tallinnas on 6300 hotellituba enne IBISe ja paari hotelli turule tuleku. Praegusest 6500 hotellitoast on rahvusvaheliste brändihotellide käes vaid 20 protsenti. Ülejäänud on rahvusvaheliselt tundmatute brändidega hotellid. Kui jagada toad hotellitärnide järgi, siis enim on tubasid kolme- ja neljatärnihotellides, kuid rahvusvaheliste hotellikettide osas hoopis nelja- ja viietärnihotellides. Vähe on ökonoomse hea kvaliteediga hotellide tube.

Kas vaatate ka Tartu poole?

Tartu on muidugi väga elav ja kiiresti arenev linn, aga hetkel vaatame me ainult Tallinnat. Ehk kunagi tulevkus vaatame ka Tartut. Praegu plaani kohaselt ei lähe me teisejärgulistesse linnadesse.

Kui hea on hotelliäri ajada, kui Tallinnal on nii vähe lennuühendusi?

Ka Vilnius kannatab sama probleemi tõttu. Baltikumi suurim lennujaam on Riias.

Eestis on turismisektori osakaal suhtena majanduse kogutoodangusse suurem kui maailma keskmine, mistõttu turism on oluline. Vähemalt peaks see nii olema. Alati ei saada sellest aru. Maailma keskmine suhe on kümnendik majanduse kogutoodangust, aga Eestis annab turism 15 protsenti, Leedus vaid viis protsenti majanduse kogutoodangust.

Mis liiki hotellid on Eestist puudu?

Puudu on rahvusvaheliste brändidega economy-klassi hotellidest. IBIS on juba uksed avanud, meie avame Hampton by Hiltoni. Eestis on palju häid nelja tärni hotelle, kuid hotellitoa keskmine hind on küllalt kõrge. Vähem rahakamad kunded, kes ei saa endale selliseid hindu lubada, leiavad endale võimaluse. Samuti on puudu ülimoodsad hotellid, kuid selle esindaja CityBox tuleb Tallinna. Nende klientideks on tõenäoliselt vähenõudlikud noored reisijad, suuremate nõudmistega äriklientidele ei pruugi see sobida. Samuti võib olla Tallinna vanalinnas ruumi boutique-stiilis hotellidele.

Kui palju töötajaid tuleb Hampton by Hiltonisse?

Majutusäri on väga suure tööjõuvajadusega. Meil on mitmeid meetmeid, kuidas saada läbi väiksema töötajate arvuga. Näiteks vastuvõtt on ühendatud baariga. Seega saab üks inimene hakkama nii hotellikülastajate vastuvõtu kui jookide serveerimisega. Samuti pole söögikohas ettekandjat, tellida tuleb letist. Sellise suurusega hotellis peaks olema umbes 50-55 töötajat.

Eestis on hotellidel tööjõuga kitsas käes, mistõttu kasutatakse ka võõrtööjõudu...

Sama probleem on tegelikult kogu Kesk-ja Ida-Euroopas. Madalate nõudmistega kohtadele saame palgata inimesi Ukrainast ja mujalt. Lisaks on variandiks võtta tööle kogemusteta inimesed ja neid välja koolitada. Eestis on Baltimaade kõrgeimad keskmised palgad. Noortele on Hiltoni hotellis töötamisel igavesti äge võimalus reisida. Kogu maailmas on hotelligruppi töötajatele tuhandetes hotellides erihinnad.

Kuidas läheb kahe tärni hotellidel?

Neid on kah tarvis. Me näeme tegelikult näeme rohkem ohtu Airbnb või booking.comi näol. Loodame, et nende ja teiste kaudu pakutavad korterid lähevad sertifitseerimisele. Näiteks Saksamaal tuleb täita teatavad nõuded, enne kui saad korterit välja üürida. Keegi ei tea, mis korteri otsa võib sedasi turist sattuda. Lisaks võib kortermajade kaaselanikel tekkida küsimus, et kes selles majas tegelikult elab.

Kas Tallinnas pole juba nelja tärni hotelle liiga paljuks läinud?

Ei tea. Hotelliketid vaatavad praegu Tallinnat. Võib olla tuleb siia järgmine Hiltoni või Marrioti hotell.

Kas mõni hotell on Tallinnas müügis?

Ega tea. Ajalooliselt on hotellitehinguid toimunud. Ega me väga ostmise peale ei mõtle, kui tegemist pole just superdiiliga. Võimalik, et vaatame uue pilguga hotelle kriisi ajal. Me oleme rohkem hotellide nullist arendajad. Küll tekivad ka hotellide ostjad, nagu see on toimunud kontoripindadega. Suured tulijad nagu BlackStone on tulemas... Eks nad jõuavad kunagi ka hotellideni.

Hampton by Hiltoni jaoks ehitatakse uus hoone Tartu maantee 49 asuva kunagise kino Eha ja praeguse kaubanduskeskuse asemele.

Balti riikides esimese Hampton by Hilton hotelli operaatoriks saab Apex Alliance Hotel Management, mis hetkel opereerib Lätis, Leedus ja Rumeenias kuut erinevat Hiltoni ja Marriotti kaubamärgi hotelli. Ettevõtte eesmärk on kasvada Kesk- ja Ida-Euroopa suurimaks hotellioperaatoriks. Hampton by Hiltoni Tallinn saab olema kolme tärni hotell, kus on 185 hotellituba. Tubade suurus on 20 ruutmeetrit. Lisaks tulevad, väikesed konverentsiruumid, jõusaal ja restoran. Hommikusöök on alati toa hinnas, selleta tuba ei saa.