Ahnus on osa inimloomusest. Mõned oskavad seda rohkem kontrollida, teised vähem. Emotsionaalsed otsused kõrgendavad riski. Investeerides ei tohi ahneks minna, seda tuleb teha hoolikalt ja planeeritult. Turud töötavad tsüklites ja on mõjutatud emotsioonidest. Kui hind liigub kiiresti üles, siis üritavad paljud sellega kaasa minna, mis omakorda võimendab tõusu veelgi ja tekivad n-ö mullitsüklid. Paraku järgneb turul igale tõusule sarnase suurusega langus, sest lõpuks kaob kauplejatel huvi turul kaubeldavat instrumenti kallima hinna eest osta.

Paralleeli saab tõmmata krüptovaluutade ja 1990ndatel tegevust alustanud firmade vahel, kes keskendusid internetiga seotud äride loomisele. Oma nišši üritasid leida tuhanded firmad maailmas. Vähesed nendest on siiamaani aktiivsed.

Selleks, et aru saada, kuidas krüptovaluuta võib osutuda kaugemas tulevikus hea tootlikkusega pikaajaliseks investeeringuks, võtame ette näite lähiminevikust. Aktsiaturu terve ajaloo vältel on tootlikkuse poolest kindlasti üks eesrindlasi olnud Amazoni aktsia. Krüptovaluutade turu perspektiivist on samamoodi tulus olnud näiteks bitcoin’ide ostmine.

USA aktsiaturul oli ajavahemikus 1998–2001 väga kiire tõus, sest inimesed hakkasid investeerima internetiga seotud firmadesse, lootes kiiresti kasumit teenida. Kasumeid teeniti, kuid langus oli sama võimas kui sellele eelnenud tõus. Näiteks 1999. aasta lõpuks tegi Amazoni aktsia tipu 113 dollari juures, kuid 2001. aasta lõpuks oli selle hind langenud 6 dollari kanti. Kauplejad, kes suutsid osta kõige madalamas punktis ja müüa kõige kõrgemas punktis, võisid teenida kuni 2260% kasumit.

Sarnane tsükkel tekkis krüptovaluutade turul 2017. aastal. Aasta alguses oli ühe bitcoin’i hind 1000 dollarit, aasta lõppedes jõudis hind 20 000 dollari lähedale, kuid sealt hind enam kõrgemale tõusta ei suutnud. Potentsiaalne kasum kõige madalamast punktist kõige kõrgemasse punkti oli kuni 2000%.

Amazoni aktsia hind oli 2019. aasta alguses 1500 dollarit. Suvel jõudis see 2000 dollari tasemeni, praegu püsib aga 1700 dollari kandis. Firma asutati 1994. aastal ja siis oli raske ette kujutada, et internetis äri ajava ettevõtte aktsia võib neli aastat hiljem 5 dollarini tõusta, rääkimata 113-dollarilisest vääringust veel viis aastat pärast firma asutamist.

Ühe bitcoin’i hind oli 2019. aasta alguses 4039 dollarit. Kõige kõrgem hinnatase selle aasta jooksul oli 13 868 dollarit. Praegu on selle hind 7000 dollari ringis. Bitcoin'i protokoll pandi tööle alles kümme aastat tagasi. Üks bitcoin maksis 2012. aasta alguses 7 dollarit. Sel ajal ei usutud, et anonüümse looja avalikkuse ette toodud n-ö internetiraha väärtus võib ületada 100 dollarit, rääkimata praegusest hinnatasemest.

Kui võtta tulevikuperspektiiviks, et vähemalt mõni üksik krüptovaluuta leiab laialdase kasutuse, turgu hakatakse reguleerima ja hinna kõikumine väheneb, siis võib mõni krüptovaluutadest teha järgmise 10–20 aasta jooksul sarnase kasvu, nagu Amazoni aktsia on seda viimase 25 aasta jooksul teinud.

Change võimaldab lihtsalt ja kiirelt krüptovaluutadesse investeerida. Ostmine ja müümine on komisjonitasuta ning krüptovaluutade välja saatmine on tasuta. Äpi leiad Google Playst ja App Store’ist otsinguga „Change Invest”.

Tegemist on finantsteenusega. Tutvu tingimustega ja küsi nõu asjatundjatelt.