„Kutsusin kinnistu omanikud maha põlenud ajaloolise villa endisel kujul taastama. Tegemist on puitarhitektuuri ainulaadse pärliga ja Sitsimäe olulise maamärgiga, millel on paljude inimeste jaoks suur ajalooline ja emotsionaalne väärtus,“ rääkis linnaosavanem.

Taastamistööd algavad arenduse järgmise etapiga

Balti Manufaktuuri kinnistut omava suurärimehe Sonny Aswani firma Phoenix Land AS juhatuse liige Tarvo Teder kinnitas, et selline plaan ka arendajal on.

„Arutasime seda võimalust Tallinna muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovikuga juba kustatamistööde ajal. Tema soovitusel kavatseme kõik mis on alles jäänud – keldriseinad, vundamendi – konserveerida ja säilitada, et saaks neid hiljem villa taastamistööde käigus kasutada,“ rääkis ta.

Tema sõnul toimuvad 1899. aastal valminud ajaloolisel puuvillavabriku direktori villa taastamistööd paralleelselt Balti Manufaktuuri arenduse järgmise etappiga, mis võtavad aega hinnanguliselt kuni viis aastat. Siiamaani on protsess plaanipäraselt kulgenud – juba saabuva aasta jaanuaris on plaanis välja kuulutada arhitektuurne konkurss.

Põhja-Tallinna vanem Peeter Järvelaid ütles, et on veendunud, et kohalike elanike seas liikuvama hakanud kuulujutud – nagu ajaloolise villa maha põletamine oleks kinnistu arendajale kuidagi kasulik – ei vasta tõele.

Midagi muud selle asemele ei ehitata

“Arendaja ei kavatse selles kohas ei pilvelõhkujat, ega hotelli või midagi muud sarnast ehitada. Antud kinnistul on nii palju vaba ruumi, et igasugune jutt pahatahtlikust süütamises omanike poolt kõlab väga jaburalt,” rääkis Järvelaid.