Küsitluste järgi on paljud autojuhid tundnud, et halva ilma tõttu on nende jõulud rikutud, kirjutab Iltalehti. Ilma tõttu on tekkinud kas ohtlikud olukorrad või siis on seetõttu jäädud plaanitust kauemaks teele.

Kui aga vaadata talvel tekkivaid probleeme üldiselt, siis põhilised ohtlikud olukorrad tekivad liiga väikesest pikivahest ja liiga hilisest pidurdamisest talve oludes. Tihti ei arvestata sellega, et külmades oludes on pidurdusteekond oluliselt pikem.

Veel on levinud tähelepanu hajumine sõidu ajal, näiteks kasutatakse sõidu ajal nutitelefoni või tegeletakse roolis olles mõne muu segava tegevusega, mis võib kergesti ohtliku olukorra põhjustada.

Soovitused turvaliseks sõiduks talvel:

  1. Arvesta sõidustiili valikul ilmaoludega. Kindlasti tuleks jälgida piirkiirust, sest need on seatud teele põhjusega.
  2. Väldi asjatuid möödasõite. Paljud õnnetused libedal ajal on põhjustatud just möödasõitudel tekkinud ohtlikest olukordadest, kui asjasse on segatud ka kehv nähtavus ja muud ootamatused.
  3. Pidurdamisel tuleks meelde tuletada libedakoolitust. Arvestada tuleks ABSiga ja vältida olukorda, kus pidurid täiesti blokki lähevad.
  4. Enneta ohtlikke olukordi ja võta hoogu maha juba varem. Kindlasti tuleks meeles hoida, et näiteks 80 kilomeetrise sõidukiiruse juures on libedal teel pidurdusteekond ligi 50 meetrit, mis on umbes neli sekundit rohkem, kui suvisel teel.
  5. Ole ettevaatlik sildadel, sest neile võib külmema ilmaga kergesti ohtlik must jää tekkida.
  6. Kehvema ilma korral tuleks kindlasti sisse lülitada päevatuled, sest automaatsetest tuledest võib kehva nähtavuse korral väheks jääda. Samuti tuleks kasutada vajadusel udutulesid, et oleksid teistele juhtidele kehvades oludes paremini nähtav.
  7. Ära liialda kaugtuledega, mis võivad vastutulevaid autojuhte pimestada ja samuti ohtliku olukorra tekitada.
  8. Jälgi, mis toimub sinust kaugemal ees. Sajuse ilmaga võib olla nähtavus raskendatud, mistõttu tuleks eesootava osas olla eriti tähelepanelik.
  9. Selleks, et udune esiklaas selgeks saada, tuleks avada aknaid. Soojenduse põhja keeramisest ei pruugi koheselt palju abi olla.
  10. Hoia autos elementaarset varustust hädajuhtudeks. Autos võiks olla olemas taskulamp, jääkraabits, jääsulataja ja soe tekk, kui peaksid autoga tee äärde jääma. Lisaks veel ei tee paha lumelabidas ja köis auto vedamiseks.